Geregeld(e) rust. Effecten van de arbeidstijdenwet op de taakuitvoering van de politie

De Arbeidstijdenwet 1996 bevat regels voor de begrenzing van arbeids- en rusttijden van werknemers. De Inspectie OOV heeft onderzoek gedaan naar in hoeverre de Arbeidstijdenwet een belemmering vormt voor de inzet van politiefunctionarissen in relatie tot de taakuitvoering.

Al vanaf het van kracht worden van Arbeidstijdenwet 1996 leveren de voorschriften bij de politie inzetproblemen op. Dit betreft dan vooral onderdelen zoals arrestatieteams en observatieteams. Zij verrichten werkzaamheden die vooraf moeilijk te plannen zijn, als gevolg waarvan vaak langer dan voorgeschreven gewerkt dient te worden. De Inspectie OOV heeft onderzocht, in samenwerking met de Arbeidsinspectie, in hoeverre de voorschriften uit de Arbeidstijdenwet een belemmering vormen voor de inzet van politiefunctionarissen in relatie tot de taakuitvoering.
De Inspectie OOV wil met dit onderzoek inzicht verschaffen in de effecten van de Arbeidstijdenwet op de taakuitvoering en inzet van de politie.
De voornaamste conclusie is dat de formulering en toepassingsmogelijkheden van de Arbeidstijdenwet de naleving daarvan binnen de politieorganisatie niet in de weg staan.

U kunt het rapport en de brief aan de Tweede Kamer in PDF-formaat downloaden.