Onderzoek naar georganiseerde criminaliteit op St. Maarten

Het eiland St. Maarten vormt door zijn geografische ligging en economische kenmerken een aantrekkelijke plek voor verschillende vormen van georganiseerde criminaliteit, zoals drugshandel, witwassen en mensensmokkel. Het ontbreekt de lokale opsporings- en handhavingsdiensten aan voldoende personeel, organisatie en automatisering om stromen van goederen, diensten en personen effectief te controleren.

Het eiland bevindt zich in een transitgebied: illegale migratiestromen in het Caribisch gebied en de nabijheid van drugsproducerende landen in Latijns-Amerika, in combinatie met goede verbindingen met de Verenigde Staten en Europa maken het eiland kwetsbaar voor drugssmokkel, mensensmokkel en daarmee verbonden financieel-economische criminaliteit.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) heeft uitgevoerd naar georganiseerde criminaliteit op St. Maarten.

De onderzoekers concluderen op basis van binnen- en buitenlandse opsporingsonderzoeken en inbeslagnemingen van drugs dat St. Maarten een belangrijke rol speelt bij de smokkel van drugs. Bij het witwassen van drugsgelden, als vorm van financieel- economische criminaliteit, is er ook een link met georganiseerde criminaliteit. De opsporing richt zich in veel mindere mate op andere vormen van criminaliteit.