Albayrak Elk kind heeft recht op onderwijs

Voice-over: Hoog bezoek was er voor de leerlingen van de oecumenische basisschool Elout in Amsterdam. Staatssecretaris Albayrak van Justitie ontving van de kinderen het boek "Verstopt" van Netty van Kaathoven. In de kinderboekenweek die nu gaande is staan geheimen centraal. In dit verhaal heeft het Iraakse meisje Rania een geheim. Zij is namelijk illegaal in Nederland. Een moeilijk onderwerp, maar zeker bespreekbaar.

Albayrak: Het is, denk ik zelfs, de bedoeling van het boek. En de bedoeling van de schrijfster ook, om via zo'n laagdrempelig boek, een goed, makkelijk leesbaar boek het onder de aandacht van basisschoolkinderen te brengen. En ik hoop ook dat meer leerkrachten het gaan gebruiken om het onderwerp in de klas te bespreken. Want er zijn natuurlijk heel wat asielzoekerskinderen in Nederland. En gelukkig zijn wij ook een beschaafd land wat die kinderen onderwijs wil geven. Het is ook, vind ik, absoluut een recht. Het recht van onderwijs aan minderjarige kinderen. En dan moet het niet uitmaken of je wel of geen status hebt in Nederland.

Voice-over: In het verhaal verstopt het Iraakse meisje zich, samen met haar moeder. Uiteindelijk vragen zij opnieuw asiel aan.

Schrijfster: Dus we hoeven niet weg? Vraagt Rania. Nou dat is niet zeker, misschien mag je blijven. Misschien zegt hij weer dat je wegmoet, maar er is hoop. Veel mensen mogen blijven. Die hadden ook een verhaal zoals jullie. En er is een goede kans dus.

Albayrak: Ik denk dat jongeren, deze kinderen, prima in staat zijn te begrijpen dat er regels zijn afgesproken. Dat heb ik ze vandaag ook nog een keer gezegd. En dat die regels voor heel veel mensen kunnen betekenen dat ze mogen blijven in Nederland. Maar voor heel veel mensen ook dat ze terug moeten gaan naar het land waar ze vandaan komen. En dat begrijpen ze best. Ik denk dat het heel goed is dat via zo'n boek het onderwerp asielzoekerskinderen en het onderwijs aan kinderen ook bespreekbaar wordt gemaakt. En je ziet dat ze prima in staat zijn om te begrijpen dat die regels zo afgesproken zijn.