Antwoorden op kamervragen van Agema over opnamestop in ziekenhuizen door aanhoudende problemen in de thuiszorg

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2799167

9 oktober 2007

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op Kamervragen van het Kamerlid Agema over opnamestop in ziekenhuizen door aanhoudende problemen in de thuiszorg. (2060725040)

Vraag 1.
Bent u bekend met het bericht dat er een opnamestop in ziekenhuizen dreigt door de aanhoudende problemen in de thuiszorg?

Antwoord 1.
Ja, ik ken het krantenartikel waarin wordt gesproken over een opnamestop in ziekenhuizen in de provincie Drenthe.

Vraag 2.
Deelt u de mening dat de omvang van de problemen in de thuiszorg nu dermate groot is dat u moet erkennen (in tegenstelling tot uw beantwoording van uw Kamervragen van 17 juli 2007) dat er sprake is van misstanden in de thuiszorg en dat het zelfs zo erg is dat deze misstanden zich uitbreiden naar de ziekenhuizen? Zo nee, waarom nog steeds niet?

Antwoord 2.
Zoals ik in het AO klantenstops AWBZ van 13 september jl. en het VAO van 27 september jl. heb aangeven blijkt dat in regio’s waar thuiszorginstellingen een cliëntenstop hebben ingevoerd er binnen de regio nog bij andere zorginstellingen ruimte is om cliënten te helpen. Daar waar zorgkantoren melding maken van regio’s met acute knelpunten (zoals de provincie Drenthe en Flevoland) is door de NZa bij voorrang de situatie in beeld gebracht en heeft zij geconstateerd dat van een acuut knelpunt geen sprake is. Ik deel dus niet uw mening dat er sprake is van misstanden in de thuiszorg en dat deze zich uitbreiden naar ziekenhuizen.

Vraag 3.
Deelt u de mening dat het schakelpunt dat u heeft opgericht in de overeenkomst van 19 juni 2007 tussen VWS, werkgevers, werknemers en gemeenten onvoldoende blijken te werken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3.
Nee, die mening deel ik niet. In de tweede voortgangsrapportage Wmo die ik op 26 september aan uw Kamer heb aangeboden, heb ik uitgebreid toegelicht wat mijn gedachten zijn over het schakelpunt en de 'meldingen' van thuiszorgorganisaties die daar binnenkomen.