Balkenende: Duitsland kijkt verder dan eigen landsgrenzen

'Het getuigt van kracht om verder te kijken dan de eigen landsgrenzen. Duitsland doet dat 'op een overtuigende en effectieve wijze', vindt minister-president Balkenende.

De minister-president sprak tijdens de regeringslunch ter gelegenheid van het staatsbezoek van de Duitse president Köhler aan Nederland.

Volgens Balkenende bestaan tussen Duitsland en Nederland 'uitstekende vriendschapsbanden'. De landen zijn op verschillende terreinen 'nauw vervlochten'.

Deze verbondenheid overstijgt volgens hem ook de grenzen van beide landen. Duitsland en Nederland delen 'de overtuiging dat we in deze tijd van globalisering onze ogen niet kunnen en mogen sluiten voor onmenselijke situaties elders in de wereld'.

Afrika

De minister-president sprak zijn waardering uit voor de persoonlijke betrokkenheid van Köhler bij Afrika, 'een continent dat nog onvoldoende de vruchten van de globalisering plukt'.

'Afrika staat daarom terecht hoog op de Europese agenda. Ik hoop dat we in december op de top EU-Afrika betekenisvolle stappen vooruit kunnen zetten; in het belang van Afrika en in het belang van Europa', zei Balkenende.

Volgens de minister-president kan de Duitse regering terugkijken op een geslaagd voorzitterschap van de G8 in juni 2007. De afspraken die zijn gemaakt over het klimaat en investeringen in Afrika 'tonen eens te meer aan dat u werk wilt maken van een duurzame wereld'.

Europa

Duitsland blijft ook vol overtuiging werken aan een sterker Europa, zei Balkenende.

'Bondskanselier Merkel en haar regering verdienen alle lof voor hun optreden tijdens de onderhandelingen over het nieuwe wijzigingsverdrag. Met een juiste combinatie van tact, doorzettingsvermogen, daadkracht en persoonlijk overwicht hebben zij Europa door een moeilijke periode heen geloodst.'