Economische impuls voor West-Brabant

De gebiedsontwikkeling omvat onder meer een herstructurering en intensievere benutting van het reeds bestaande bedrijventerrein inclusief het deels braakliggende Shellterrein, een logistiek park van 150 hectare in de oksel van de A16 en A17 en een kwaliteitsimpuls voor het oostelijk deel van de gemeente Moerdijk.

De gebiedsontwikkeling Moerdijk komt voort uit het project Moerdijkse Hoek uit de Nota Ruimte. Daar was sprake van 600 hectare nieuw terrein. In de gebiedsontwikkeling Moerdijk is slechts sprake van 150 hectare nieuw terrein voor grootschalige logistiek. Dit komt mede door de herontwikkeling en intensivering van het huidige bedrijventerrein Moerdijk.

Dit sluit aan op het beleid dat de Ministers Van der Hoeven en Cramer voorstaan, waarin renoveren en herstructureren van bestaande en verouderde bedrijventerreinen de voorkeur heeft boven nieuwe uitleglocaties. Bovendien willen zij een impuls geven aan de combinatie van woon- en werkfuncties met het oog op betere benutting, veiligheid en ruimtelijke kwaliteit van bedrijventerreinen.

Na ondertekening van de Intentieovereenkomst zal tot eind 2008 door partijen gewerkt worden aan een sluitende businesscase. Voor het Rijk zal het Gemeenschappelijk Ontwikkelingsbedrijf (GOB) dit traject op zich nemen. De Minister van EZ blijft echter wel het politieke aanspreekpunt.