Staatsbezoek president Köhler van Duitsland aan Nederland, 8 t/m 10 oktober 2007

De minister-president ontvangt maandag 8 oktober de president dr. Horst Köhler en zijn echtgenote in het Torentje en biedt hen dinsdag een regeringslunch aan.

Op uitnodiging van Hare Majesteit de Koningin brengen de President van de Bondsrepubliek Duitsland, dr. Horst Köhler, en mevrouw Eva Luise Köhler van maandag 8 tot en met woensdag 10 oktober een staatsbezoek aan Nederland. De President en mevrouw Köhler bezoeken Den Haag, Rotterdam en de Euregio Twente.

Het bezoek staat, zoals gebruikelijk bij staatsbezoeken, in het teken van bevestiging en bestendiging van de goede betrekkingen tussen beide landen. De Koningin ontvangt de President en mevrouw Köhler op Paleis Noordeinde, waar zij hen ook een staatsbanket aanbiedt. Zij vergezelt hen bij hun bezoek aan Overijssel. De minister-president ontvangt de President in het Torentje en biedt het presidentiële paar een regeringslunch aan. Ook ontmoet de President in Den Haag de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal.

De President legt in Rotterdam een krans bij het monument De Verwoeste Stad. In het Rotterdamse stadhuis spreekt hij met beleidsmakers, ondernemers en wetenschappers over de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor duurzame ontwikkeling en de mogelijkheden voor Duits-Nederlandse samenwerking. Daarbij komt onder meer het Rotterdam Climate Initiative aan de orde.

In Den Haag bezoekt de President het Internationale Strafhof, waar hij na een korte rondleiding door de rechtszaal spreekt met de president, de griffier en de aanklager. In het CrownePlaza Promenade Hotel discussieert hij met vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven over strategieën op het gebied van duurzaamheid. In de Nieuwe Kerk biedt het presidentiële paar de Koningin en genodigden uit de Nederlandse samenleving een optreden aan van kamerkoor Carmina Mundi uit Aken.

In het gezelschap van de Koningin bezoeken de President en mevrouw Köhler in Overijssel te Enschede de EuregioTwente. In de Universiteit Twente spreken zij met bestuurders, wetenschappers en andere bewoners van het grensgebied over de Euregio. Hierbij zal ook de Europees commissaris voor regionaal beleid aanwezig zijn, mevrouw D. Hübner. In het gesprek komen onder meer economische samenwerking, gezondheidszorg, veiligheid en cultuur en toerisme ter sprake. Aansluitend krijgen zij in de universiteit enkele korte presentaties van grensoverschrijdende initiatieven op het gebied van nano-technologie en technische en medische productontwikkelingen, culturele samenwerking en crisismanagement.

Tot slot van het bezoek lunchen zij op uitnodiging van de Commissaris der Koningin in Overijssel, mr. G.J. Jansen, op Landgoed Twickel met vertegenwoordigers uit de Overijsselse samenleving.

De minister-president verwelkomt president Köhler op het Binnenhof, 8 oktober 2007. © ANP

8 oktober 2007: President Köhler en minister-president Balkenende in het Torentje. © ANP