Valys-vervoer

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMO-CB-U-2801528

8 oktober 2007

Op 20 september 2007 heeft u mij schriftelijk (kenmerk brief VWS-07-760) gevraagd om een reactie op een brief van mevrouw Van Dijk over het Valys-vervoer. Met deze brief kom ik aan dit verzoek tegemoet.

Mevrouw Van Dijk meldt een aantal terechte klachten over de reizen die zij op 15 mei en 27 juli met Valys gemaakt heeft. Het tijdstip van aanvang van de terugreis op 15 mei 2007 en de heenreis op 27 juli 2007 zijn niet conform de kwaliteitseisen geweest die ik in het contract met Connexxion heb afgesproken. Ook ik heb over de betreffende ritten een brief ontvangen van mevrouw Van Dijk. In reactie daarop heb ik haar laten weten dat ik het betreur dat de ritten niet naar tevredenheid verlopen zijn en heb ik aangegeven welke afspraken ik met Connexxion gemaakt heb.

Er hebben mij meerdere klachten bereikt over de uitvoering van het Valys-vervoer. Dat is voor mij de aanleiding geweest om in juli aan Connexxion te vragen om samen met de gebruikersorganisaties onderzoek te doen naar de klachten en om maatregelen te treffen. Ik heb u over de uitkomsten hiervan in mijn brief van 4 oktober 2007 geïnformeerd.

Een van de punten die uit het onderzoek naar de klachten naar voren is gekomen is dat er een toename van het aantal rolstoelritten is terwijl de levering van nieuwe rolstoelbussen vertraging ondervindt. Op drukke momenten is het hierdoor soms lastig om voor elke pashouder het gewenste voertuig in te zetten. Dit knelpunt kan zich ook voordoen wanneer een groep mensen met een scootmobiel op hetzelfde moment vervoerd wil worden. Zoals ik u in de brief van 4 oktober heb laten weten probeert Connexxion de beschikbaarheid van rolstoelbussen te vergroten door enerzijds er bij de leveranciers op aan te dringen de levertijden van rolstoelbussen terug te brengen en anderzijds vervoerders te ondersteunen bij het maken van een vervoersprognose en de daarbij behorende capaciteit zodat tijdig extra vervoermiddelen besteld kunnen worden.

Helaas is op 11 september het vervoer van de leden van de scootmobielclub Antilope’s opnieuw niet goed verlopen. Connexxion heeft mij toegezegd dat zij op korte termijn een persoonlijk gesprek met de leden van de scootmobielclub zal houden. In dat gesprek zullen zowel de knelpunten besproken worden die zij bij het maken van hun gezamenlijke reizen ondervinden als de individuele klachten van de leden over het Valys-vervoer.

Zoals ik u heb toegezegd in de brief van 4 oktober blijf ik de uitvoering van Valys de komende tijd nauwlettend volgen en zal ik zonodig -binnen de mogelijkheden die het contract mij biedt- maatregelen nemen indien zou blijken dat er op termijn geen verbetering zichtbaar is.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker