Defensiesporters naar Militaire Wereldspelen in India

Honderd militaire sporters zijn vanavond vertrokken naar de Militaire Wereldspelen in India. Staatssecretaris Cees van der Knaap zwaaide hen uit op vliegbasis Eindhoven. Fuselier 1 Anouschka Lievaart mag tijdens de openingsceremonie de Nederlandse vlag dragen, zo maakte de bewindsman bij het vertrek bekend. Zij krijgt deze eervolle opdracht vanwege haar uitzonderlijke prestaties bij de militaire vijfkamp.

Nederland komt uit in negen takken van sport, waaronder typisch militair georiënteerde sporten als parachutespringen, de militaire vijfkamp en geweer- en pistoolschieten. Verder zet ons land een vrouwenvoetbalteam in en wordt meegedongen naar medailles bij de triatlon, atletiek, zwemmen en volleybal.

Onder de sporters zijn zeven leden van de Defensie Topsport Selectie: oud-olympisch kampioen judo kapitein Mark Huizinga, judoka's tweede-luitenant Guillaume Elmont, eerste-luitenants Daniëlle Vriezema en Deborah Gravenstijn, sprinter eerste-luitenant Camin Douglas, Europees kampioen indoor hordelopen sergeant Gregory Sedoc en geweerschutter sergeant 1 Dick Boschman.

De defensieorganisatie ondersteunt deelname aan de militaire wedstrijdsport, zowel voor het stimuleren van sportbeoefening als voor het onderhouden van internationaal militaire betrekkingen. Om die reden is Defensie ook aangesloten bij het Conseil International du Sport Militaire.

De Militaire Wereldspelen worden van 12 tot 22 oktober gehouden in de Indiase stad Hyderabad. Alleen de triatlon vindt plaats vanuit het aan de kust gelegen Mumbaï. Het motto tijdens de wereldspelen waaraan ruim honderd landen meedoen is Friendship through Sport.