Dierenambulances kunnen vakopleiding krijgen

Minister Verburg heeft afgelopen dinsdag, 9 oktober 2007, tijdens een werkbezoek aan de Dierenambulance Kennemerland in Heemskerk toegezegd te helpen bij het opzetten van een speciale vakopleiding voor dierenambulances.

De minister vraagt de Faculteit Diergeneeskunde van de Rijksuniversiteit Utrecht een cursus te ontwikkelen voor medewerkers van dierenambulances die op de wagens eerste hulp aan dieren verlenen. Bij deze cursus kan rekening worden gehouden met de specifieke omstandigheden bij dierenambulances.

Gemeenten kunnen leren van het de dierenambulance in Heemskerk. Daarom wil de minister samen met de gemeente Heemskerk en de VNG om de tafel gaan zitten om te kijken op welke manieren andere gemeenten het voorbeeld van de samenwerking tussen de gemeente Heemskerk en de Dierenambulance Kennemerland kunnen volgen. Tot slot heeft de minister gezegd dat dierenambulances gesprekspartner zijn bij overleg over zaken die dierenambulances direct aangaan.

Minister Verburg bezocht de Dierenambulance Kennemerland op uitnodiging van de Federatie Dierenambulance Nederland (FDN). De FDN is een overkoepelende organisatie van dierenambulances, waarbij circa 65 dierenambulances zijn aangesloten. In totaal zijn er in Nederland circa 90 dierenambulances actief. Dierenambulances zorgen onder andere voor de eerste hulp aan dieren, het vervoeren van dieren naar bijvoorbeeld dierenartsen of asielen, het opvangen en vervoeren van zwerfdieren, het registeren van gevonden en vermiste dieren en het vervoeren van overleden dieren.

De minister sprak tijdens het werkbezoek haar waardering uit voor de ongeveer 4500 dierenambulance-vrijwilligers die zich in Nederland belangeloos inzetten voor het welzijn van dieren.