Drie projecten CO2 afvang en opslag van start

Voor drie proefprojecten die als doel hebben de kennis over afvang en opslag van CO2 te vergroten, stelt minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken per project 10 miljoen Euro beschikbaar. De projecten zijn geselecteerd uit voorstellen die zijn ingediend voor financiering vanuit de zogeheten Unieke Kansen Regeling (UKR), die onderdeel uitmaakt van het project EnergieTransitie. Deze innovatieve projecten kunnen een belangrijke rol spelen bij de vergroting van de praktijkkennis die nodig is om goede, kosteneffectieve oplossingen voor afvang en opslag van CO2 te ontwikkelen. De regeling wordt uitgevoerd door Senter Novem.


Minister Van der Hoeven benadrukt het belang van deze ontwikkelingen. "We moeten nog in deze kabinetsperiode forse stappen zetten om Nederland één van de meest duurzame energievoorzieningen van Europa te maken. Maar het blijft een gegeven dat de komende tientallen jaren ook nog veel gebruik zal worden gemaakt van fossiele brandstoffen. Het afvangen en opslaan van CO2 uitstoot kan in de overgangsperiode op weg naar schone energie een wezenlijke bijdrage leveren aan onze klimaatdoelstellingen", aldus de minister.

De projecten die zijn geselecteerd zijn:

1. ZEPP Drachten. ZEPP staat voor Zero Emission Power Plant. Hierin werken SEQ Nederland BV, ENECO Milieu BV, de TU Delft en de Stichting Energy Valley samen. De kosten van dit project bedragen 60 miljoen Euro. ZEPP is een innovatief concept voor klimaatneutrale elektriciteitscentrales. In dit project wordt elektriciteit opgewekt door verbranding van aardgas waarbij de CO2 die vrijkomt wordt afgevangen en geïnjecteerd in het aardgasveld Akkrum waardoor (als gevolg van de druk) extra gas kan worden gewonnen. Naar verwachting zal rond 250 kiloton CO2 per jaar kunnen worden geïnjecteerd, wat resulteert in een extra aardgasopbrengst van vele miljoenen kubieke meters.
2. Cryogene CO2 afvang. In dit project werken Enecogen en de provincie Zuid-Holland samen. De kosten van dit project bedragen 36.5 miljoen Euro. Enecogen is van plan op de Maasvlakte een aardgasgestookte centrale met een vermogen van 840 Megawatt te bouwen, direct naast een daar ook geplande LNG-terminal van Liongas. Enecogen wil CO2 afvangen en daarbij gebruik maken van het cryogene principe, dat letterlijk "koud maken"betekent. LNG wordt op extreem lage temperatuur aangeleverd. De bij het opwarmen van LNG vrijkomende koude zal worden gebruikt om CO2 te bevriezen, waarna het kan worden opgeslagen. De elektriciteitscentrale zal volgens planning in 2011 met de productie starten. 2013 geldt als streefjaar voor het in vol bedrijf zijn van de afvang.
3. CO2 opvang bij kolenvergassing. Dit CO2 afvangproject is een samenwerking tussen Nuon Energy Sourcing en de TU Delft. De projectkosten bedragen 44.5 miljoen Euro. De bedoeling is CO2-afvang te testen bij de kolenvergassingseenheid Willem Alexander in Buggenum om deze techniek vervolgens grootschalig toe te passen bij de nieuw te bouwen multi fuel centrale Magnum bij de Eemshaven. Door biomassa mee te vergassen en CO2 af te vangen kan de CO2-uitstoot sterk worden gereduceerd. Bijzonder hierbij is dat bij kolenvergassingstechnologie de CO2 wordt afgevangen vóór de elektriciteitsproductie, wat tot minder rendementsverlies leidt.


Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800-8051, e-mail: ezinfo@postbus51.nl
Voor journalisten: Jan van Diepen, persvoorlichter, telefoon (070) 379 60 73, e-mail: J.S.vanDiepen@minez.nl