Extra ondersteuning voor mantelzorgers

Om het werk van mantelzorgers te verlichten, gaat staatssecretaris Bussemaker afspraken maken met gemeenten voor extra ondersteuning.

Vrouw met haar mantelzorger

Mantelzorgers (mensen die voor hun zieke familieleden of vrienden zorgen) kunnen vanaf volgend jaar bij hun gemeente terecht voor:

  • inspraak en advies;

  • deskundigheidsbevordering (o.a. cursussen en trainingen);

  • praktische hulp;

  • een makelaarsfunctie (koppelt potentiële vrijwilligers aan klussen die voldoen aan hun wensen).

Dat staat in de Beleidsbrief Mantelzorg en Vrijwilligerswerk 2008-2011 die de staatssecretaris vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hierin geeft zij aan hoe het kabinet de komende jaren de inzet van mantelzorgers en vrijwilligers wil stimuleren.

Maatwerk

Uiteindelijk moeten gemeenten zorgen voor individueel maatwerk, bijvoorbeeld rondom ‘regeltaken’. Het gaat hierbij om het aanvragen van indicaties of hulpmiddelen of om het vinden van passende oplossingen voor problemen bij het combineren van arbeid en zorg.

Sociaal kapitaal

Vorig jaar hielpen 1,4 miljoen Nederlanders zieke of gehandicapte familieleden of vrienden. Bussemaker geeft aan veel belang te hechten aan deze vorm van zorg. 'De actieve betrokkenheid van burgers is het sociale kapitaal van ons land. Hun betrokkenheid is een zaak van ons allen.’