Nieuwe gebiedendatabase op site LNV

Woensdag 10 oktober wordt op de website van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een geheel vernieuwde 'Gebiedendatabase'gepresenteerd. Allerlei ecologische en administratieve informatie over beschermde natuurgebieden is via deze database beschikbaar.

Voor het eerst krijgt de bezoeker een overzicht van Natura 2000-gebieden, beschermde natuurmonumenten, Wetlands, de Ecologische Hoofdstructuur, Nationale Parken én Nationale Landschappen op één site. Via een kaartmachine van Google Maps kan men direct zien waar beschermde natuur ligt en doorklikken naar informatie over het betreffende gebied. Handig voor burgers, projectontwikkelaars en andere belangstellenden: in één oogopslag is duidelijk welke gebieden waarom beschermd zijn.

Centraal in de database staan de Natura 2000-gebieden. Deze Europese beschermde natuurgebieden worden momenteel officieel aangewezen. Dat betekent dat veel partijen op zoek zijn naar informatie: wat is de doelstelling van het gebied? Welke partij gaat het beheerplan opstellen? Welke soorten en habitattypen komen er voor? Hoe gevoelig is het gebied voor verstoring? De Gebiedendatabase geeft op een overzichtelijke wijze het antwoord. Bovendien krijgt de gebruiker in veel gevallen ook een visuele impressie van het gebied: 360° panoramafoto's maken duidelijk waarom dit Natura 2000-gebieden zijn.

Vanuit de Gebiedendatabase kan men ook doorklikken naar de soortendatabase en de habitattypendatabase. Op deze site-onderdelen vindt men specifieke informatie over de soorten en habitattypen waarvoor de Natura 2000-gebieden worden aangewezen. Relevante jurisprudentie en een overzicht van alle publicatie rondom gebiedsbescherming is ook te vinden via de site. Binnenkort zullen ook nog alle onder de Natuurbeschermingswet verleende vergunning op de site gepubliceerd worden.