Onderzoek over gevolgen Europese dienstenrichtlijn gepresenteerd

In een onderzoeksrapport, dat op 14 september gepresenteerd is aan de Tweede Kamer, wordt een beeld geschetst van de aard en omvang van de werkzaamheden die de decentrale overheden moeten verrichten voor uitvoering van de Europese Dienstenrichtlijn.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de ministers van Economische Zaken en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Dienstverrichtende bedrijven die hun activiteiten willen uitbreiden naar andere Europese lidstaten, worden op dit moment nog belemmerd door nationale wet- en regelgeving van de lidstaten. Doel van de Europese Dienstenrichtlijn is om deze belemmeringen weg te nemen.

Het rapport schetst een beeld van de aard en omvang van de werkzaamheden die decentrale overheden dienen te verrichten om te voldoen aan de richtlijn. Het onderzoek geeft een raming van de financiële gevolgen. Decentrale overheden worden gecompenseerd via respectievelijk het Gemeentefonds, het Provinciefonds en een rechtstreekse betaling aan de Unie van Waterschappen voor een totaalbedrag van 1.008.000 euro.