Onderzoeken

Op verzoek van het programma Veilige Publieke Taak zijn het afgelopen jaar verschillende onderzoeken uitgevoerd. Hoewel de resultaten pas openbaar kunnen worden gemaakt als het uitgewerkte actieprogramma behandeld is in de Tweede Kamer, willen we alvast wel laten weten om welke onderzoeken het gaat.

Onderzoek ‘Ongewenst gedrag besproken’
Het onderzoek ‘Ongewenst gedrag besproken’ geeft inzicht in de aard en omvang van ongewenst gedrag tegen medewerkers met een publieke taak. Op verzoek van de Tweede Kamer is ook ongewenst gedrag door collega’s meegenomen in het onderzoek.
In dit onderzoek zijn de individuele, organisatie- en werkfactoren die van invloed zijn op agressie en geweld gemeten. Het onderzoek is uitgevoerd bij de volgende sectoren: politie, dienst justitiële inrichtingen, arbeidsinspectie, belastingdienst, Nederlandse Spoorwegen, sociale diensten, Centrum voor Werk en Inkomen, Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen, ambulancezorg, brandweer, ziekenhuis, basisonderwijs, voortgezet onderwijs, gemeentelijke politici en bestuurders.

Onderzoek ‘Aard en omvang van agressie en geweld….’
Het wetenschappelijk onderzoeks- en documentatiecentrum van het Ministerie van Justitie heeft een inventarisatie verricht over bestaand onderzoek op het terrein van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. Het doel van dit onderzoek is in hoofdlijnen inzicht geven in de aard en omvang en de mogelijke interventiemethodes. Nagegaan is welke werknemers, waar en wanneer meer risico lopen om slachtoffer te worden van werkgerelateerde agressie en geweld. Het onderzoek geeft aan dat een belangrijke factor herhaald slachtofferschap is. Hierover is nog weinig bekend. Ook over daderkenmerken is weinig in de literatuur gevonden. Het onderzoek geeft verder aan dat ook onderzoeken naar de effecten van genomen maatregelen weinig beschikbaar zijn.