Stand van zaken actieprogramma

Vorig jaar om deze tijd hebben de verklaringondertekenaars het actieprogramma ‘Aanpak agressie en geweld tegen werknemers met publieke taken’ ondertekend. Zij zijn het eens met het gezamenlijk aanpakken van agressie en geweld. Nu, een jaar later, is gebleken dat uitwerking van het actieprogramma noodzakelijk is. Aan deze uitwerking liggen twee belangrijke redenen ten grondslag.

  • Het nog steeds onacceptabele hoge aantal voorvallen van agressie en geweld tegen werknemers in de publieke taak. Dit ondanks de verschillende goede initiatieven in diverse sectoren.
  • Voortschrijdend inzicht naar aanleiding van onderzoek en consultatie van betrokken partijen in het veld en van burgers.

‘0’ als norm door kabinet
Uit analyses naar de aard en omvang van agressie en geweld (zie artikel over onderzoeken) blijkt dat tweederde van de werknemers het afgelopen jaar geconfronteerd is geweest met ongewenst gedrag door externen. Omdat het kabinet ‘0’ als norm wil hanteren, is een stevige impuls nodig voor de aanpak van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil dan ook bereiken dat overheid, werkgevers en werknemers hun verantwoordelijkheid (blijven) nemen om agressie en geweld (verder) terug te dringen.

Voortschrijdend inzicht
In de eerste fase van het programma Veilige Publieke Taak is op verschillende manieren inzicht verkregen in de aard, omvang en mogelijke aanpak van agressie en geweld. Dit is gedaan door het verrichten van onderzoeken en door consultatie van betrokken partijen en burgers. Ook reacties uit de media, burgerbrieven en het werkbezoek van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan werknemers met een publieke taak in Rotterdam, hebben interessante inzichten opgeleverd. Deze inzichten zijn verwerkt in het uitgewerkte actieprogramma.

Hoe ziet het uitgewerkte actieprogramma er uit?
Uiteraard zijn alle nog openstaande activiteiten uit het actieprogramma 2006 en toezeggingen aan de Tweede Kamer overgenomen. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft het nieuwe programma aangeboden aan de ministerraad van vrijdag 19 oktober. Als de ministerraad akkoord is, kan het programma naar de Tweede Kamer worden gezonden en wordt het openbaar gemaakt op www.veiligepublieketaak.nl.