Rouvoet enthousiast over Friese aanpak

Minister Rouvoet bracht maandag 8 oktober een werkbezoek aan de provincie Friesland. In Drachten bezocht hij een Centrum voor Jeugd en Gezin. Daar in de gemeente Smallingerland zijn ze een voorloper met de ‘één-loket-gedachte’ bij de hulp aan kinderen en jongeren. In de gemeente Kollumerland dronk de minister koffie in een jongerenkeet en praatte met enkele stamgasten. Het bezoek kreeg een slot in Leeuwarden.

De provincie Friesland en haar gemeenten werken al enkele jaren aan een betere aansluiting tussen het gemeentelijke jeugdbeleid en het provinciale jeugdzorgbeleid. Binnen het project ‘Jong in Friesland’ vormen deskundigen uit verschillende disciplines een hecht samenwerkingsverband. Tot de deelnemers behoren consultatiebureaus, instellingen voor jeugdgezondheidszorg, scholen en het Bureau Jeugdzorg.

De samenwerking is succesvol, blijkt uit een recente evaluatie. Jongeren met problemen worden eerder en sneller geholpen. De wachtlijst bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling in Friesland zijn constant. Bij de meeste andere provincies zijn de wachtlijsten in het tweede kwartaal van 2007 fors opgelopen.

Risicoanalyse

De aanpak van het Centrum voor Jeugd en Gezin in Drachten focust op preventie. Een belangrijk instrument is de risicoanalyse bij jonge kinderen. Met deze analyse kan worden bepaald of peuters het risico lopen om op latere leeftijd gedragsproblemen te ontwikkelen.

Jan Dirk Sprokkereef, directeur Bureau Jeugdzorg, sprak in het Centrum voor Jeugd en Gezin met Rouvoet. De directeur stelde dat zijn organisatie en de gemeente Smallingerland onderling de taken hebben verdeeld. ‘De gemeente houdt zich vooral bezig met de kinderen die kampen met minder ernstige problemen. Ze doet dus de lichtere interventies. Bureau Jeugdzorg behandelt de probleemjongeren die intensieve begeleiding nodig hebben.’

Deze taakverdeling werkt. Het aantal aanmeldingen van probleemgezinnen bij Jeugdzorg Friesland daalt. Wel vinden er per gezin meer interventies plaats. Sprokkereef: ‘Eenmaal ‘binnen’ bij het gezin zien we meer kinderen die in meer of mindere mate probleemgedrag vertonen. Dit leidt weer tot een toename van het aantal indicaties.’

Friesland wil in vijf regio’s een Centrum voor Jeugd en Gezin realiseren. Het verzorgingsgebied van deze afzonderlijke centra zal zich uitstrekken over zes à zeven gemeenten.

Jongerenkeet

In Oudwoude, gemeente Kollumerland, bezocht Rouvoet een keet waar jongeren in het weekend bij elkaar komen en voor het stappen samen een biertje drinken. De minister vroeg hen wat er gebeurt als een van hen te diep in het glaasje kijkt. Ze antwoordden eensluidend dat zoiets zelden gebeurt, want de inname beperkt zich tot enkele flesjes. Gaat het mis, dan spreken ze elkaar daar op aan. Op zaterdagavond gaan ze met z'n allen op stap in grotere gemeenten in de buurt. De keet is het verzamelpunt. ‘Of we dan indrinken? Nou dat valt wel mee. Degene die het eerste hier komt, misschien drie biertjes, de laatste die binnenkomt eentje.’ Het vervoer van en naar de kroeg gebeurt per taxi.

Even daarvoor praatte Rouvoet met enkele bezorgde moeders. Die willen graag dat het kabinet wat doet aan de sluitingstijden van de horeca. ‘Als mijn dochter met haar klasgenoten naar de kroeg wil, gaan ze pas om 1 uur 's nachts weg. Dat kan omdat de kroegen tot diep in de nacht open zijn. Ik vind dat vreselijk’, aldus een van de moeders.

De minister antwoordde dat hij dit punt zou meenemen in de Hoofdlijnenbrief Alcoholbeleid. Deze brief gaat naar verwachting begin november naar de Tweede Kamer.