Antwoorden op kamervragen over het bericht ‘Verkiezingsfraude door allochtonen in Amsterdam’.

Antwoorden op kamervragen van het lid Brinkman (PVV) over het bericht ‘Verkiezingsfraude door allochtonen in Amsterdam’.

1. Vraag
Bent u op de hoogte van het artikel: “Verkiezingsfraude door allochtonen in Amsterdam”? 1)

Antwoord 1
Ja.

2. Vraag
Is het waar dat veel allochtone kiezers tijdens de verkiezingen in maart en november 2006 bij het uitbrengen van hun stem “geholpen” zijn door vrienden en familie?

Antwoord 2

De gemeentelijke Ombudsman van Amsterdam heeft vastgesteld dat in stembureaus derden, waaronder familieleden, kiezers hebben geholpen bij het stemmen zonder dat bij deze kiezers sprake was van een lichamelijke handicap.

3. Vraag
Deelt u de mening van het rapport van de gemeentelijke ombudsman van Amsterdam dat een en ander in strijd is met de Kieswet? Zo ja, welke conclusies verbindt u daaraan?

Antwoord 3

Ik verwijs hiervoor naar het antwoord van mijn ambtsvoorganger, dhr. Nicolaï van 10 oktober 2006 op vragen van het lid Van Oudenallen over dezelfde problematiek (Kamervragen 2006-2007, nr 124). Met mijn voorganger ben ik van mening dat het verlenen van bijstand wegens analfabetisme of het niet machtig zijn van de taal strikt genomen in strijd is met de Kieswet. De punten die de gemeentelijke ombudsman in zijn rapport aan de orde stelt, waaronder de handelswijze en positie van de stembureauleden, zullen terugkomen in het kabinetsstandpunt naar aanleiding van het advies van de commissie Inrichting verkiezingsproces. Het kabinetsstandpunt verwacht ik begin december 2007 aan de Tweede Kamer te kunnen zenden.

4. Vraag
Zijn ook in andere steden meldingen geweest van allochtonen die niet conform de bepalingen van de Kieswet hebben gestemd? Zo ja, welke steden? Zo neen, bent u bereid dit alsnog te onderzoeken? Hoeveel stemmen in strijd met de Kieswet zijn er in Amsterdam en in heel Nederland uitgebracht?

5. Vraag
Is dit de manier waarop sommige politieke partijen aan allochtonenstemmen zijn gekomen?

Antwoord 4 en 5

Mij zijn geen andere berichten over deze problematiek bekend. Ik zie daarom geen aanleiding om daar nader onderzoek na te doen. Wel zal ik, zie het antwoord op vraag 3, in het kabinetsstandpunt over de toekomstige inrichting van het verkiezingsproces in Nederland voorstellen doen om te voorkomen dat dergelijke problemen/fouten zich kunnen voordoen.

6. Vraag
Deelt u de mening dat het veel beter is dat niet-Nederlanders niet langer stemrecht hebben bij gemeenteraadsverkiezingen?

Antwoord 6
Neen.

1) Internetsite “Elsevier”, rubriek politiek, getiteld “Verkiezingsfraude door allochtonen in Amsterdam” 3 oktober 2007