Antwoorden op kamervragen van Agema over de veiligheid van patiënten in de zorgsector

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2803501

19 oktober 2007

Antwoorden van minster Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema over de veiligheid van patiënten in de zorgsector (2070800920).

Vraag 1
Bent u bekend met het rapport waaruit blijkt dat een kwart van de medewerkers in de zorgsector verklaart de veiligheid van de patiënten niet te kunnen garanderen? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat dit een buitengewoon schokkende uitkomst is? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Zie het antwoord bij vraag 3.

Vraag 3
Wat bent u van plan te ondernemen opdat deze situatie verbetert?

Antwoord 3
Verbeteren van de kwaliteit van zorg is één van de speerpunten van het beleid van de staatssecretaris en mij. Veilige zorg is daar een basaal onderdeel van. Dat geldt niet alleen voor ons, maar het betreft alle zorginstellingen en de mensen werkzaam in de gehele zorgsector. Het Nivel-onderzoek laat de bezorgheid van de werkvloer zien.

Op 6 juli 2007 stuurden de staatssecretaris en ik u de brief “Koers op kwaliteit”. In de bijlagen bij deze brief zetten wij uiteen welke stappen met branche- en beroepsorganisaties worden gezet om de veiligheid in de zorg te verbeteren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zal in het kader van haar toezicht nagaan of de beoogde resultaten ook daadwerkelijk worden gerealiseerd. In het overleg met de branche- en beroepsorganisaties betrekken wij uiteraard alle signalen welke wij met betrekking tot veilige zorg ontvangen, dus ook dit Nivel-onderzoek.

1) NIVEL, ‘De aantrekkelijkheid van het beroep 2007’, September 2007 http://www.nivel.nl/pdf/De-aantrekkelijkheid-van-het-beroep-2007.pdf