Convenant 'nieuw OCW'

Op 15 oktober 2007 hebben de bonden, de departementale ondernemingsraad en de bestuurder uitgangspunten voor een nieuw OCW vastgelegd in een convenant.

De DOR, de bonden en bestuurder willen dat alle medewerkers binnen nieuw OCW optimale kansen krijgen om hun loopbaan te ontwikkelen in een veilige omgeving. In het convenant zijn onder meer afspraken gemaakt over de OCW-formatie, de 'van-werk-naar-werkgarantie' en het matchproces.

OCW wil beter inspelen op wat maatschappij en politiek van OCW vragen. Dit betekent dat OCW snel nieuwe werkverbanden moet kunnen aanleggen en dat nieuwe projecten of directies snel van start moeten kunnen gaan. Zo kunnen straks door invoering van deze flexibilisering de juiste mensen worden vrijgemaakt.

In het convenant is een belangrijke rol weggelegd voor de medezeggenschap. Als organisatieonderdelen worden opgericht, ingekrompen of opgeheven, dan ziet de ondernemingsraad toe op de manier waarop dat gebeurt. Zo moeten er voldoende mensen zijn om het noodzakelijke werk te doen, zodat de werkdruk niet te hoog op zal lopen. Afgesproken is dat de DOR en de bonden periodiek op de hoogte worden gehouden van de personele wisselingen.

OCW wil investeren in de ontwikkeling van de medewerkers. Door te stimuleren en faciliteren dat medewerkers op basis van vrijwilligheid regelmatig van functie wisselen kunnen zij hun kennis en ervaring uitbreiden. Daarom is de ontwikkeling van medewerkers een belangrijk onderdeel van het convenant. Zo zijn er afspraken gemaakt over instrumenten die medewerkers meer mogelijkheden bieden zelf aan hun ontwikkeling te werken. Ook de “van-werk-naar-werkgarantie" die de SG in het kader van de taakstelling heeft afgegeven, staat uitvoerig omschreven.