Fusie CWI en UWV per 1 januari 2009 als vervolg op gezamenlijke dienstverlening

Als een vervolg op het geslaagde concept van integrale dienstverlening op het terrein van werk en inkomen heeft het kabinet ermee ingestemd om het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) per 1 januari 2009 samen te voegen. Doel is om mensen nog beter en sneller aan de slag te helpen. Daaraan voorafgaand wordt de lokale samenwerking op het terrein van werk en inkomen versterkt. Nog dit jaar gaan gemeenten, CWI en UWV zogeheten Locaties Werk en Inkomen opzetten. Die bieden werkzoekenden en (lokale) werkgevers, anders dan nu, één aanspreekpunt voor werk en alles wat daarmee te maken heeft. Door de één-loketbenadering, geïntegreerde dienstverlening en het verkleinen van de keten moeten de maatregelen bijdragen aan verdere stroomlijning van de dienstverlening.

Op voorstel van minister Donner en staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de ministerraad ingestemd met de fusie en het opzetten van de plaatselijke loketten. De bewindslieden lichten het besluit toe in een brief aan de Tweede Kamer bij de kabinetsreactie op de evaluatie van Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (SUWI). Met de maatregelen kunnen werkgevers en werkzoekenden sneller en beter worden geholpen. Betere samenwerking en minder overlap van taken leiden bovendien tot de besparingen zoals in het coalitieakkoord zijn afgesproken. Deze lopen naar verwachting op van 74 miljoen euro in 2009 tot 190 miljoen euro per jaar na 2011. Het kabinet realiseert zich dat de besparingen soms tot moeilijke keuzes kunnen dwingen. Zo verwachten UWV en CWI zelf dat door de fusie er tot 2012 ongeveer 1500 arbeidsplaatsen verdwijnen, op een totaal van 19675 nu.

Uit de evaluatie blijkt dat er op het terrein van werk en inkomen sinds de nieuwe uitvoering van de sociale zekerheid in 2002 vooruitgang is geboekt. Met de doelstelling van SUWI (werk boven uitkering) is de goede richting ingeslagen. Maar de onderzoekers constateren ook dat er nog verbetering nodig is. Het kabinet is het daarmee eens. Inmiddels is er de afgelopen tijd geëxperimenteerd met het opzetten van één loket. De ervaring met deze zogeheten ‘toonkamers’ is positief. De uitstroom vanuit de WW naar werk bleek bijvoorbeeld acht procent hoger dan in plaatsen zonder een dergelijke samenwerking. De geïntegreerde dienstverlening in deLocaties Werk en Inkomen bouwt daarom voort op deze positieve ervaring.