Goud en brons voor judoka's op Wereldspelen

Op de Militaire Wereldspelen in India hebben de Nederlandse judoka's vandaag bijzonder goed gepresteerd. Kapitein Guillaume Elmont behaalde goud in de gewichtsklasse tot 81 kg. Eerste-luitenant Deborah Gravenstijn won eveneens de eerste prijs. Een bronzen plak was er voor eerste-luitenant Daniëlle Vriezema.

Guillaume Elmont kwam in de finalepartij uit tegen de bekende Tunesiër Youssef Badra, winnaar van de Afrikaanse Spelen en halve finalist bij de Super World Cup. De kapitein was verrast over de vele toppers die hij op dit militaire kampioenschap tegenkwam. “Het was een zeer sterk deelnemersveld. Ik was duidelijk nog niet in vorm maar ben natuurlijk zeer tevreden met dit resultaat.”

Zowel Gravenstijn als Vriezema behaalden hun medailles in een hogere gewichtsklasse. Door onder meer klimaatomstandigheden kwamen zij niet op hun normale gewicht. Deborah Gravenstijn stond in de finale tegenover de Russin Alina Pukhova. Met nog twee minuten te gaan scoorde de luitenante een ‘koka’, waarna ze de wedstrijd tactisch uitvocht. Ze was na afloop geweldig blij met haar prestatie.

Daniëlle Vriezema scoorde met haar bronzen medaille uitzonderlijk goed na een blessureperiode van ruim een jaar. Het was duidelijk dat het haar nog ontbrak aan wedstrijdritme. Toch was ze bij vlagen zeer sterk. In de derde ronde stond ze tegen de Chinese Lui Dan. De partij ging gelijk op en werd uiteindelijk beslist met een golden score. Vriezema zette hier een aanval in die werd overgenomen door haar tegenstandster die haar wist te vloeren en daardoor met een ippon won.