Ministerraad akkoord met vereenvoudiging wet inburgering

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie mee ingestemd de uitvoering van de Wet inburgering versneld te vereenvoudigen. Gemeenten kunnen per 1 november 2007 een aanbod doen voor een inburgeringsprogramma aan alle inburgeringsplichtigen. Ook komt er vanaf 1 januari 2008 een mogelijkheid om inburgeringsplichtigen en behoeftigen een door het Rijk bekostigde inburgeringsvoorziening aan te bieden die rechtstreeks opleidt voor het staatsexamen. Met het behalen van een hoger niveau dan het inburgeringsexamen wordt de kans vergroot om daadwerkelijk te participeren in de Nederlandse samenleving.

De versnelde vereenvoudiging van de wet neemt een aantal belemmeringen in de uitvoering weg. Verder sluit het voorstel aan bij de ambitie van het kabinet om de kwaliteit van de inburgering te verbeteren, zoals aangekondigd in het Deltaplan Inburgering.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.