Nederlandse Patriot onderschept ballistische raket tijdens experiment

Een Patriot-eenheid van de Koninklijke Luchtmacht heeft vanmorgen op het Griekse eiland Kreta een onderschepping uitgevoerd op een ballistische oefenraket. Dat gebeurde voor het eerst in de Europese geschiedenis. Het betrof een Duits-Nederlands experiment.

Na een succesvolle radaronderschepping door een aantal Duitse en Nederlandse Patriot-radarsystemen plaatste een Nederlandse Patriot-raket een voltreffer op een ballistische raket. De laatste was van grote afstand afgevuurd vanaf een klein eilandje voor de Griekse kust in de richting van de op Kreta aanwezige NATO Missile Firing Installation (NAMFI).

Een oogmerk van het experiment was om te kijken of NAMFI geschikt is voor het uitvoeren van toekomstige experimenten met de verdediging tegen ballistische raketten. Andere doelstellingen waren gegevensverzameling over de werking van het Patriot-systeem en het oefenen van de integrale samenwerking met Duitsland. Alle doelen zijn ruimschoots gehaald. Nederland is daardoor voor experimenten en oefeningen met raketverdedigingscapaciteit niet meer volledig aangewezen op mogelijkheden in de Verenigde Staten.

Door de voltreffer bewees het Patriot-systeem zijn waarde tegen zogeheten Tactical Ballistic Missile’s. De van oudsher goede operationele en logistieke samenwerking met Duitsland in het Patriot-programma droeg voor een belangrijk deel bij aan het succes van dit experiment.

Tijdens de Golfoorlog in 1991 werd de Patriot ingezet in Turkije en Israël voor bescherming tegen Irakese vliegtuig- en raketdreiging. In de Golfoorlog van 2003 beschermden Patriot-eenheden Turkse steden tegen eventuele aanvallen vanuit Irak. Ook op dit moment staan Nederlandse Pariot-eenheden paraat. Zij kunnen op enig moment samen met bondgenoten worden ingezet tegen de nog steeds toenemende wereldwijde dreiging van ballistische raketten.

De Koninklijke Luchtmacht beschikt sinds begin dit jaar over een gemoderniseerd Patriot-luchtverdedigingssysteem. Het kan daarmee een groter gebied verdedigen tegen ballistische raketten, kruisvluchtwapens en andere luchtdoelen. Bovendien is de vuurkracht toegenomen. Nederland beschikt momenteel als enig Europees land over de zogenoemde Patriot Advanced Capability Phase III-capaciteit.