'Politieke toets op staatsfondsen zet markt op slot'

Minister Van der Hoeven waarschuwt dat de angst voor overnames door staatsfondsen niet moet doorslaan naar protectionisme. 'Het gaat er om dat er heldere afspraken worden gemaakt', aldus de minister tijdens het Kamerdebat over de EZ-begroting van woensdag 17 oktober 2007.

‘Ik voel niets voor een politieke toets. Ik denk dat je dan de markt op slot zet. De consequentie van een overnametoets is dat buitenlandse investeerders aan je voorbijgaan.’ Dat zei de minister in antwoord op vragen vanuit de Kamer.

Van der Hoeven vindt dat er een duidelijk onderscheid moet worden gemaakt tussen strategische sectoren en overige sectoren . Ze verklaarde dat veel cruciale delen van strategische sectoren nu beschermd zijn tegen ongewenste invloed door onder andere meerderheids aandeelhouderschap van publieke aandeelhouders. Bovendien hebben veel staatsfondsen volgens de minister een goede staat van dienst als aandeelhouder.

Er is een onderzoek onder leiding van EZ en Financiën gaande naar staatsfondsen. Volgens Van der Hoeven moet dit onderzoek voorkomen dat ‘selectieve maatregelen worden genomen die een vrijbrief zijn voor protectionisme of dienen om bedrijven af te schermen van gezonde marktontwikkeling’.

'Want voordat er een adequaat antwoord kan worden gegeven op de vraag hoe om te gaan met de staatsfondsen dient eerst goede informatie beschikbaar te zijn over deze fondsen.' Van der Hoeven verwacht dit jaar ver te zijn gekomen met het onderzoek.