Strafrechtelijk optreden tegen deelnemen en meewerken terrorismetrainingen

Iemand die deelneemt aan training voor terrorisme en in dat kader kennis opdoet of allerlei vaardigheden leert om een aanslag te (kunnen) plegen, maakt zich schuldig aan een ernstig strafbaar feit.

Ook wanneer de training plaatsvindt in het buitenland en zich richt op het plegen van terroristische misdrijven in Nederland, moet daartegen strafrechtelijk kunnen worden opgetreden. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin waarmee het kabinet heeft ingestemd.

Ook het geven van training voor terrorisme wordt strafbaar gesteld. Dit voorstel heeft een internationale achtergrond. Het hangt samen met artikel 7 van het in mei 2005 te Warschau totstandgekomen Europees Verdrag ter voorkoming van terrorisme dat de verdragspartijen verplicht 'training voor terrorisme' in hun nationale wetgeving strafbaar te stellen. Zowel voor het deelnemen als het meewerken aan training voor terrorisme geldt een maximale gevangenisstraf van acht jaar. Beide wijzigingen zijn van belang voor de bestrijding van terrorisme, waarin het voorkomen van aanslagen centraal staat.