Verbod op verse paddo's

Minister Klink van VWS verbiedt de verkoop van verse paddo’s (hallucinogene paddenstoelen). Dat laat hij de Tweede Kamer vandaag weten.

Close-up van enkele doosjes paddo's

Het effect van verse paddo’s (hallucineren) verschilt nauwelijks van dat van gedroogde paddo’s. 'Vanuit het perspectief van gezondheidsbescherming is er geen enkele reden om de gedroogde paddo’s wel te verbieden en de verse niet.' In de brief wordt benadrukt dat het gebruik van paddo's kan leiden tot 'zeer onvoorspelbaar en daarmee risicovol gedrag'.

Onvoorspelbaar

Het onvoorspelbare karakter bij het gebruik van verse paddo’s geeft een zodanig hoge risicoinschatting, dat minister Klink heeft doen besluiten deze te verbieden. Het voorstel van de gemeente Amsterdam om een bedenktijd van drie dagen vóór aankoop in te stellen, neemt dit bezwaar niet weg. Daarnaast is in Amsterdam het aantal incidenten fors gestegen, namelijk van 55 in 2004 tot 128 in 2006. In 2007 zijn tot 1 oktober al ruim 100 gevallen gemeld.


Verkoop van gedroogde paddo’s is al langere tijd verboden. Voor verse paddo’s gaat dezelfde maatregel gelden.

Het besluit om verse paddo’s te verbieden sluit aan bij de situatie in het buitenland. In de meeste Europese landen geldt een vergelijkbaar verbod.


De maatregel wordt vastgelegd in een algemene maatregel van bestuur en zal worden voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer. Naar verwachting treedt de nieuwe maatregel over enkele maanden in werking.