Betere dienstverlening aan buitenlandse zakenmensen door 'Holland Gateway'

Direct bij binnenkomst in Nederland kunnen buitenlandse zakenmensen en investeerders vanaf het voorjaar van 2008 terecht bij Holland Gateway. Bij dit nieuwe centrum op Schiphol kunnen buitenlandse zakenmensen straks binnenlopen voor adviezen over zakendoen in Nederland, vergunningen (o.a. voor kenniswerkers) en bijvoorbeeld fiscaal advies. Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken maakte samen met staatssecretaris Albayrak van Justitie en de luchthaven Schiphol, het Centrum voor Werk en Inkomen en de Kamers van Koophandel de plannen voor het centrum bekend.


Holland Gateway komt in de entreehal van het WTC Schiphol. Het is daardoor makkelijk bereikbaar vanuit de aankomst- en vertrekhal en het NS-station. Hiermee ontstaat een uniek internationaal businesscentrum, het eerste in zijn soort in de wereld, waar elke buitenlandse zakenman of investeerder laagdrempelig terecht kan voor advies van de Nederlandse overheid en voor bijvoorbeeld werkvergunningen.

Met de betere dienstverlening wil Heemskerk het beeld van Nederland versterken en zorgen dat buitenlandse zakenmensen vaker kiezen voor Nederland als Gateway tot Europa. Zachte vestigingsvoorwaarden (zoals het merk “Holland”, gastvrijheid, service aan expats, etc) worden volgens Heemskerk steeds belangrijker bij investeringsbeslissingen. Met Holland Gateway geeft Heemskerk ook invulling aan één van de prioriteiten uit het coalitieakkoord, namelijk het verbeteren van de dienstverlening aan buitenlandse bedrijven die zich in Nederland willen vestigen.

Meer informatie:
Voor journalisten: Edwin van Scherrenburg, Persvoorlichting Economische Zaken, tel.: 070-3796464 of 06-15028924.