Justitie erkent CMO als zendende organisatie

Voice-over: Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) is erkend als zendende instantie voor de Dienst Justitiele Inrichtingen. Minister Hirsch Ballin van Justitie tekende een overeenkomst met CMO-voorzitter El Boujoufi.

Hirsch Ballin: Moslim geestelijke verzorging neemt een belangrijke plaats in, in onze justitiele inrichtingen. Er zijn al heel lang de zendende instanties van de kerken, en ook van de Joodse gemeenschappen en van het Humanistisch Verbond. Maar nog steeds niet van de moslims. Dat kwam door het ontbreken van een geschikte structuur, het Contactorgaan Moslims en Overheid heeft laten zien dat het in staat en bereid is om voor de verscheidenheid van de moslimgemeenschappen in ons land deze taak te vervullen en vandaar dat wij nu deze overeenkomst hebben kunnen sluiten. CMO als zendende instantie.

Voice-over: Er zijn in Nederland nu zeven zendende instanties. Zij geven gedetineerden geestelijke steun.

Hirsch Ballin: De geestelijke verzorgers in de justitiele inrichtingen begeleiden de gedetineerden, geven ze geestelijke steun, voorzien dus in wat buiten de inrichting wordt geboden door de eigen moslimgemeenschap. Vandaar ook de gevangenis-imams.

Voice-over: De zendende instanties zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de begeleiding. De overheid zal zich daar niet mee bemoeien.

Dat kunnen wij als overheid niet doen, we hebben scheiding van kerk en staat. We geven de middelen om dit te doen maar de overheid kan zich niet bemoeien met de inhoud van geestelijke verzorging. Ook in dat opzicht is het net als met de kerken en het Humanistisch Verbond. Daar moeten de geloofsgemeenschappen zelf voor zorgen en dat gaat het Contactorgaan Moslims en Overheid nu doen.