Betere gegevensuitwisseling in strijd tegen voortijdige schooluitval

De IB-Groep (uitvoerder studiefinanciering), CWI, UWV en gemeenten gaan intensiever samenwerken om jongeren die zonder diploma van school gaan adequater van dienst te zijn. Deze instanties wisselen binnenkort bij wijze van proef diplomagegevens uit. Daardoor kunnen jongeren die zonder diploma van school gaan en nog niet voldoende opgeleid zijn voor een baan, makkelijker opgespoord worden en weer aan een opleiding worden geholpen.

Dat schrijft staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een reactie op het rapport ‘Doorstart voor de schooluitvaller’ van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) dat hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

IWI vindt dat er een leerling- of jongerenvolgsysteem moet komen om vroegtijdig schooluitval te voorkomen en om schoolverlaters beter in beeld te houden. De proef met de elektronische gegevensuitwisseling van diploma’s sluit aan bij die aanbeveling. Aboutaleb maakt over de proef samen met staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs afspraken met de IB-Groep.

Het kabinet werkt hard aan het verminderen van het aantal vroegtijdig schoolverlaters. Die jongeren moeten als het even kan weer terug naar school, zeker als ze geen startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie is minimaal een diploma op havo, vwo of mbo-2 niveau. Elk jaar verlaten tienduizenden jongeren de school zonder zo’n diploma. Hierdoor maken zij minder kans op de arbeidsmarkt.

Het IWI-onderzoek toont tot tevredenheid van Aboutaleb aan dat gemeenten en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) hervatting van opleiding of school nu al vooropstellen bij voortijdige schoolverlaters. De staatssecretaris vertrouwt erop dat CWI hierbij nog meer en beter gaat samenwerken met de onderwijsinstellingen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De volledige tekst van de brief en het rapport staan op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op 'Officiële publicaties').