Dierenwelzijn leeft onder de Nederlandse bevolking

Driekwart van de Nederlanders vindt dierenwelzijn een belangrijk onderwerp. Aan de andere kant vindt bijna de helft van de mensen dat ze niet genoeg weten over dierenwelzijn. Dat zijn een paar van de uitkomsten van het onderzoek Opvattingen over dierenwelzijn in Nederland in opdracht van het ministerie van LNV.

In september 2007 is een enquête gehouden onder Nederlandse burgers. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil graag weten hoe burgers denken over dierenwelzijn. Wat vinden zij belangrijk? De deelnemers aan het onderzoek noemen spontaan bio-industrie, langeafstandstransporten en huisdieren als wezenlijke dierenwelzijnonderwerpen. Tijdens de enquête is deelnemers een lijst voorgelegd met de vraag bij welke dieren en sectoren de situatie het meest zorgwekkend is. Uit de antwoorden wordt duidelijk dat de intensieve veehouderij een van de sectoren is waar het dierenwelzijn het meest in geding is, op de voet gevolgd door de pelsdierhouderij.

Verantwoordelijkheden

Bij het zoeken naar oplossingen is een belangrijke taak weggelegd voor de overheid, vinden veel respondenten. Bijna de helft meent dat de overheid onvoldoende aandacht heeft voor dierenwelzijn. Het is positief dat er regels door de overheid worden gesteld. Maar voor een groot aantal mensen is dat niet genoeg.

Maar een net zo'n groot deel van de deelnemers vindt dat de houder of de eigenaar van het dier de aangewezen persoon is om de situatie te verbeteren. Iets meer dan een derde ziet ook een rol voor de consument, door bij het kopen van producten als vlees, eieren of melk vooral erop te letten of de producten diervriendelijk zijn geproduceerd.

Niet slecht

Hoewel veel mensen zich over bepaalde onderwerpen zorgen maken, vindt een grote groep (64 procent) dat het redelijk tot goed gaat met het dierenwelzijn in Nederland. De situatie in Nederland is niet slecht, maar het kan altijd beter, menen veel mensen. Opmerkelijk is dat er weinig verschil is tussen de antwoorden van stedelingen en die van plattelanders.

Met de resultaten van dit onderzoek is rekening gehouden bij het opstellen van de Nota dierenwelzijn. Zij worden ook gebruikt bij de maatschappelijke dialoog Dierenwelzijn die begin 2008 van start gaat.