Gebruik ‘segway’-tweewieler wordt mogelijk

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft besloten de ‘Segway’-tweewieler voor algemeen gebruik op fietspaden en rijbanen toe te laten, onder nog te bepalen voorwaarden. Hiervoor is nog wel de instemming en medewerking van Europa nodig. De minister wil verder de beperkte groep gehandicapten voor wie de Segway een bruikbaar vervoermiddel is, niet in hun persoonlijke mobiliteit beperken

Daarom wordt de Segway ook toegelaten als gehandicaptenvoertuig. Gehandicapten mogen deze innovatieve elektronisch aangedreven tweewieler ook op het trottoir gebruiken. De verwachte ingangsdatum is medio 2009. De minister volgt hiermee deels het advies op van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) over de Segway. Dit schrijft Eurlings in een brief aan de Tweede Kamer.

Toelating van de Segway op fietspaden en rijbanen is binnen de huidige Europese regelgeving nu nog niet mogelijk. Minister Eurlings zal daarom zijn voornemen om de Segway toe te laten, melden aan de Europese Commissie en de andere EU-lidstaten. Hij wil hun toestemming om van de Europese richtlijn af te wijken of de richtlijn aan te passen. Deze richtlijn geeft nu namelijk aan dat de Segway gezien moet worden als een niet-typegoedgekeurde bromfiets die niet op de openbare weg gebruikt mag worden.