Operatie Spin Gahr (update)

Operatie Spin Gahr is zes dagen bezig en verloopt naar verwachting. Inmiddels zijn meerdere wapenopslagplaatsen gevonden. Bij een aantal van deze wapenopslagplaatsen zijn mensen aangehouden. Zij worden overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten.

De weerstand van de Taliban lijkt af te nemen hoewel zij nog wel acties uitvoeren tegen ISAF-militairen. Een deel van hen kiest ervoor om het gebied te verlaten. Het Afghaanse leger gaat ondertussen, met assistentie van ISAF-eenheden, door met het doorzoeken van quala’s op aanwezigheid van wapens of Taliban. De plaatselijke bevolking is van te voren daarvoor gewaarschuwd. Dit gebeurt door uitzendingen via de lokale radio, waarbij gouverneur Hamdam de bevolking oproept mee te werken. Naast deze radio-uitzendingen zijn met behulp van vliegtuigen leaflets uitgeworpen. Hierin wordt de lokale bevolking om medewerking verzocht bij de ISAF-operatie.

Gouverneur Hamdam houdt door middel van shura’s de lokale bevolking op de hoogte van de voortgang van de operatie. Bij de shura aanwezige stamoudsten geven aan dat ze tevreden zijn over de resultaten tot dusver. Ondertussen gaat de bouw van de checkpoints voor de Afghaanse eenheden bij Chora door. Mogelijk wordt het eerste checkpoint eind deze week aan de Afghaanse autoriteiten overgedragen.

Operatie Spin Ghar heeft tot doel de veiligheid in specifieke delen van de provincie te verbeteren voordat de winter invalt. Deze veiligheid is essentieel voor het verder ontwikkelen van de wederopbouw in de provincie Uruzgan. De afgelopen maanden bleek dat de Taliban in bepaalde gebieden van Uruzgan een grotere mate van vrijheid had verkregen. Om deze in te perken is besloten tot deze gecoördineerde operatie.