Pilots indicatiestelling van start

Staatssecretaris Bussemaker geeft vandaag in een gezondheidscentrum in Maarssenbroek het startschot voor de pilots indicatiestelling.

Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ), dat de AWBZ zorg voor mensen vaststelt, begint met zeven pilotprojecten.

De staatsscretaris schreef eerder deze maand in een brief aan de Tweede Kamer: 'Door uit te gaan van vertrouwen kunnen de lijnen tussen de cliënt en de zorgaanbieder zo kort mogelijk zijn. Het proces van indicatiestelling moet daarop zoveel mogelijk worden ingericht.'
Met deze pilotprojecten wil de staatssecretaris de bureaucratie in de zorg verminderen en de dienstverlening aan cliënten verbeteren.

Snel geholpen

In het gezondheidscentrum in Maarssenbroek werken verschillende beroepsgroepen samen, waaronder huisartsen, fysiotherapeuten en praktijkverpleegkundigen. Doordat de indicatiesteller van het CIZ ook in het centrum werkt, kan de cliënt snel geholpen worden aan een indicatiebesluit.

In de andere pilots stellen huisartsen en wijkverpleegkundigen de indicatie. Zij kennen hun patiënten en kunnen de indicatiestelling uitvoeren. De zorg kan meteen worden ingezet en het CIZ toetst steekproefsgewijs achteraf. Dit gebeurt in overleg met de Landelijke Huisartsen Vereniging. Verder zijn er ook nog pilots waarin onder andere vervolgindicaties sneller worden afgehandeld.

Voorjaar 2008 worden de uitkomsten van de pilots verwacht.