Ambtelijke klokkenluiders mogen niet benadeeld worden

Ambtenaren die als klokkenluider optreden, mogen als gevolg van het melden van het vermoeden van een misstand geen nadelige gevolgen voor hun rechtspositie ondervinden. Deze rechtsbescherming is opgenomen in de Ambtenarenwet, de Militaire Ambtenarenwet en de Politiewet. Dat schrijft minister Ter Horst in antwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Van Raak (SP).

Van Raak had vragen gesteld over het bericht in het tijdschrift Binnenlands Bestuur (week 37) dat de klokkenluidersregelingen bij de overheid gebrekkig zouden zijn en dat in de praktijk nauwelijks integriteitsproblemen worden gemeld. De minister wijst in haar antwoord op het belang van een goed en uniform registratiesysteem voor meldingen van misstanden. Hiervoor heeft BZK een systeem ontwikkeld, waarmee onlangs een pilot is gestart.

Vanaf het voorjaar van 2008 kunnen overheden systematisch en op uniforme wijze registreren. Daarnaast wordt een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de werking van en ervaringen met de klokkenluidersregelingen. Over de uitkomsten van de pilot en van de evaluatie wordt de Tweede Kamer in het voorjaar van 2008 geinformeerd.