Minister Verburg opent 'op afstand' Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft vandaag 'op afstand' het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) geopend via een klik op de muis. Het LICG heeft als belangrijk doel het geven van betrouwbare informatie over het verantwoord aanschaffen en houden van gezelschapsdieren.

Veel mensen weten niet precies waar ze aan beginnen als ze een huisdier kopen. Zo ontbreekt het de mensen vaak aan kennis over de juiste verzorging. Ze weten bijvoorbeeld niet dat een goudvis eigenlijk niet in een ronde kom hoort. Of dat een Bulldog niet hoort te snurken. Of dat een papagaai ziek wordt van een dieet van alleen maar zonnepitten. En verder vragen veel kopers zich ook niet af of een bepaalde verkoper wel het juiste adres is om een gezond dier aan te schaffen.

Allemaal voorbeelden van welzijnsproblemen die door de juiste informatie voorkomen of relatief eenvoudig opgelost kunnen worden. Daarom heeft LNV samen met een aantal organisaties het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren opgericht.

Op de website van het LICG zijn 'dierenbijsluiters' te vinden met informatie over de verzorging van allerhande diersoorten. Ook start de eerste publiekscampagne van het LICG: ' De Blauwe Hond'. Kinderen in de leeftijd van drie tot zes jaar leren hoe zij op een veilige manier met hun eigen hond kunnen omgaan. Immers: wie het klein niet leert, doet het groot misschien verkeerd.

LNV investeert de komende jaren een basissubsidie van 375.000 € per jaar en projectsubsidies van circa 200.000 €.