Van wegbeheer naar netwerkbeheer : advies over het anders organiseren van wegbeheer

Advies van de Raad voor Verkeer en Waterstaat over te ontwikkelen modellen voor het 'anders organiseren van wegbeheer'. Dit advies is een vervolgstap op het advies van de Commissie Nouwen.
De Raad adviseert de wegenautoriteiten een urgentie-investeringsprogramma op te stellen dat er op gericht is het netwerk minder kwetsbaar te maken voor kleine verstoringen. Verder zullen de wegenautoriteiten alles uit de kast moeten halen om het verkeer maximaal te laten doorstromen, o.a. met behulp van zeer professioneel verkeersmanagement waarbij gebruik wordt gemaakt van de meest moderne technologie.
De Raad adviseert daarnaast om één beheersbedrijf in overheidshanden op te richten dat alle rijkswegen, de belangrijkste provinciale wegen en de stedelijke aan- en afvoerwegen gaat beheren. Deze Nationale Wegenautoriteit wordt verantwoordelijk voor de uitvoering van drie taken: verkeersmanagement, beheer, onderhoud en aanleg en strategische capaciteitsplanning. Als tussenstap op weg naar één Nationale Wegenautoriteit moet zo spoedig mogelijk worden gestart met de oprichting van Regionale Wegen Autoriteiten die regionaal het verkeersmanagement voor hun rekening gaan nemen. De Nationale Wegen Autoriteit kan dan voorlopig als een paraplu boven de regionale autoriteiten fungeren en deze faciliteren en aansturen.