Rijk en gemeenten pakken alcoholmisbruik jongeren aan

Voice-over: Jongeren drinken steeds vaker, en steeds meer. Met als gevolg: gezondheidsproblemen, overlast en criminaliteit.

Om dit probleem aan te pakken gaat het rijk intensief samenwerken met gemeenten. In Enkhuizen tekende Minister Ter Horst een convenant met tien gemeenten in de regio Noord-Holland Noord. Binnen twee jaar willen ze een aantal doelstellingen halen. Zo moet het aantal drinkende jongeren omlaag, met 5 procent. En ook het aantal geconsumeerde glazen per persoon moet 5 procent dalen.

Opvallend voor deze regio, is dat er ook thuis veel gedronken wordt. Ter Horst: Dat blijkt uit onderzoek, 50 procent van de jongeren in deze regio drinkt thuis. En als de ouders daarmee worden geconfronteerd dan vinden ze dat eigenlijk niet eens bijzonder.

En ik denk dat het goed is dat die ouders duidelijk wordt gemaakt wat de desastreuze effecten zijn van het gebruik van alcohol bijvoorbeeld op de hersenvorming van hun kinderen.

Vraag: Kunnen we heel binnenkort maatregelen verwachten? Nou, de maatregelen worden door
de gemeente genomen dat is ook de afspraak. En wat we op landelijk niveau doen is dat wij aanstaande vrijdag de alcoholbrief bespreken in het kabinet en daar staat ook een aantal
maatregelen in die we op landelijk niveau gaan nemen, bijvoorbeeld het toezicht op het gebruik van alcohol door jongeren naar de gemeenten overbengen en niet langer op nationaal niveau doen.

We gaan kijken of het mogelijk is om bij geweldsdelicten een blaastest in te voeren zodat we de relatie tussen het gebruik van alcohol en het plegen van geweld helderder in beeld hebben. En de minister van Justitie zal ook gaan kijken of de strafmaat voor mensen die geweld plegen terwijl ze hebben gedronken, of die niet zou moeten veranderen.