Betere aanpak fraude door IND, Arbeidsinspectie en SIOD

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de Arbeidsinspectie en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingdienst (SIOD) hebben een convenant ondertekend om fraude in de vreemdelingenketen, arbeidsmarktfraude, uitbuiting en crimineel ondernemerschap beter tegen te gaan. De drie instanties zullen hun bestaande samenwerking verder te optimaliseren door informatie en fraudesignalen uit te wisselen en hun samenwerking op het gebied van handhaving te intensiveren.

Voor de IND gaat het daarbij vooral om onderzoeken naar schijnconstructies bij arbeidscontracten, illegale inreis, illegaal verblijf en illegale arbeid. Daarnaast zullen de IND en de SIOD beide een beter inzicht krijgen in mogelijke fraudeconstructies op het gebied van migratie, illegale migratie, mensensmokkel, uitbuiting en andere vormen van migratiecriminaliteit. De SIOD zal vanaf nu tevens in staat zijn analyses te maken van deze gegevens met als doel het detecteren van trends, patronen en manieren van werken. De deelname van de Arbeidsinspectie bij dit convenant heeft tot doel fraudesignalen op het gebied van arbeidsmarktfraude te ontvangen. De Arbeidsinspectie en IND zullen ook hun samenwerking bij de handhaving van de regeling voor kennismigranten versterken.

De ondertekening van het convenant past in het vernieuwingsprogramma van de IND dat o.a. tot een gerichter onderzoek naar en verbeterde aanpak van fraude moet leiden.