Jeugd wil strenge regels alcoholgebruik

Middelbare scholieren vinden het belangrijk dat ouders met hen praten over de gevaren van alcohol. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbosinstituut, dat minister Rouvoet vandaag in Utrecht in ontvangst nam tijdens een persconferentie voor schoolkranten.

Ruim de helft van de scholieren vindt dat ouders alcohol moeten verbieden voor hun kinderen onder de 16 jaar. Ook zijn veel jongeren een voorstander van een verbod op de verkoop van mixdrankjes in de supermarkten. Dit staat in het onderzoek van het Landelijk Jeugd Forum van het Trimbosinstituut. Rouvoet nam het rapport in ontvangst op het Bonifatiuscollege in Utrecht, in aanwezigheid van redacties van schoolkranten uit het hele land.

Op een speciaal voor jongeren belegde persconferentie ging Rouvoet in op de schadelijke gevolgen van alcohol voor jongeren, zoals onherstelbare schade aan de hersenen, verhoogde kans op verslaving, verhoogde kans op ongevallen en verwondingen, verminderde schoolprestaties en agressief gedrag. Hij nam hiermee een voorschot op de alcoholbrief, die aanstaande vrijdag in de ministerraad wordt besproken.

Een paar stellingen uit het onderzoek werden voorgelegd aan de ruim honderd scholieren in de zaal. Ze gaven hun mening met rode en groene stemkaarten. De vraag of het belangrijk is dat ouders met hun kinderen over (de gevaren van) alcohol praten, scoorde slechts twee rode kaarten. Als een volleerde presentator liep Rouvoet op hen af, fotograaf en cameraman in zijn kielzog. Eén scholier was heel duidelijk over zijn rode kaart: ‘Ik vind niet dat ouders de schijnheil moeten uithangen, en met een glas wijn voor hun neus tegen hun kinderen kunnen zeggen dat alcohol slecht is.’

Rouvoet benadrukte dat ook ouders die zelf drinken met hun kinderen over de risico’s van alcohol moeten praten. En hij spoorde de jongeren aan ook zelf het gesprek met hun ouders aan te gaan. ‘Leg het onderzoeksrapport vanavond thuis maar eens op tafel.’

Aan het onderzoek van Trimbos namen 1658 scholieren deel van het vmbo, havo en vwo.

Twee scholieren gevolgd

Ingrid Kleinman en Gijsbert Schouten, schoolkrantredacteuren van het Altenacollege in Sleeuwijk, zijn vanmorgen al om 9.10 uur van huis vertrokken. En nu voor het eerst in Utrecht, een beetje zenuwachtig omdat ze de school niet snel konden vinden en eigenlijk iets te laat zijn. Met moeite vinden ze nog een plekje in de overvolle zaal.

Ze schrijven driftig mee met alles wat Rouvoet zegt, maken af en toe een foto. Als Rouvoet aan de zaal vraagt wie breezers echt lekker vindt, steekt eigenlijk maar één aanwezige haar vinger op. Helaas, Rouvoet ziet haar niet. En als er nog maar één vraag gesteld mag worden, blijven ook Ingrid en Gijsbert teleurgesteld met hun opgestoken vinger in de lucht zitten. Maar ze hebben wel erg genoten. ‘Ik vond het heel interessant en ook erg leuk dat je vragen mocht stellen aan de minister. Hij vertelde het ook allemaal op ons niveau, we konden het goed begrijpen.’ Maar dat de breezers in de supermarkten niet meer verkocht mogen worden aan jongeren onder de 16 jaar vindt Gijsbert overdreven: ’Je kunt ze dan toch nog gewoon krijgen via je broer of zo’. Beter vinden ze het als er Europese regels komen, zodat je in grensgebieden niet makkelijk naar een andere supermarkt kunt gaan.

Met hun lunchpakket op schoot praten ze nog even na. ‘Op 5 december verschijnt de schoolkrant, zaterdag moeten we ons stukje al aanleveren. We moeten dus nog even snel gaan schrijven’.

Foto's: Hermien Bruin, redactie