Kamervragen Van Gijlswijk over de uniformering van de regeling waskosten van AWBZ-instellingen

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2808022

15 november 2007

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van het Kamerlid van Gijlswijk (SP) over de uniformering van de regeling waskosten van AWBZ-instellingen (20072070802870).

Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht 1) ‘Ouderen weigeren waskosten te betalen’?

Vraag 2
Wat is uw reactie op het advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) betreffende de uniformering van de regeling waskosten van AWBZ-instellingen? 2)

Vraag 3
Kunt u aangeven hoeveel euro bewoners van verpleeghuizen nu gemiddeld per maand betalen aan waskosten? Zo neen, waarom niet?

Vraag 4
Kunt u aangeven hoe het onderscheid wordt gemaakt tussen de waskosten die gemaakt moeten worden als gevolg van een aandoening, en waskosten die niet het gevolg zijn van een aandoening? Zo neen, waarom niet?

Vraag 5
Welke mogelijkheden zijn er voor bewoners van verpleeghuizen met een laag inkomen om de waskosten die ze maken gecompenseerd of vergoed te krijgen? Zo ja, welke? Zo neen, bent u bereid maatregelen te treffen die het mogelijk maken voor mensen met een laag inkomen deze kosten gecompenseerd of vergoed te krijgen?

Vraag 6
Bent u bereid onderzoek te laten doen naar de inkomenseffecten die het uniformeren van de waskosten kan hebben voor de bewoners van verzorgingshuizen? Zo ja, wanneer gaat dat onderzoek plaatsvinden en kunnen de resultaten daarvan worden verwacht? Zo neen, waarom niet?

Vraag 7
Bent u zich ervan bewust dat de waskosten betaald moeten worden uit het zak- en kleedgeld van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen? Zo ja, bent u bereid in uw overwegingen mee te nemen, indien u het CVZ-advies opvolgt, de bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen een zakgeldverhoging toe te kennen die hen in staat stelt de waskosten te betalen zonder er op financieel gebied op achteruit te gaan? Zo neen, waarom niet?

Vraag 8
Klopt het dat u een bezuiniging kunt inboeken van ongeveer euro 30 miljoen indien u het advies van CVZ opvolgt? 3) Zo ja, op welke wijze gaat u de bespaarde middelen binnen de zorg inzetten? Zo neen, welk bedrag houdt u over indien u dit advies opvolgt?

Antwoord 1 tot en met 8
Ik zal de Kamer informeren zodra ik een standpunt heb ingenomen over het CVZ-rapport. Dan zal ik ook ingaan op de door u gestelde vragen.