Congres Ruimte voor Klimaat

Commentaarstem: Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat heeft samen met Minister Cramer van Ruimte en Milieu. De nationale adaptatiestrategie toegelicht. Dit deed zij tijdens het congres 'Maak ruimte voor klimaat' waar ook de Prins van Oranje aanwezig was. In de strategie staat alles over de aanpak die nodig is om Nederland klimaatbestendig te maken. Prins Willem-Alexander sprak zijn bezorgdheid uit over de klimaatveranderingen in Nederland.

Prins Willem Alexander: De zeespiegel stijgt, het weer wordt grilliger, het zal vaker en harder regenen, maar in de zomer zullen we ook vaker periodes van extreme warmte doormaken.

Staatssecretaris Huizinga: Met de klimaatverandering waar water een steeds belangrijkere rol in speelt en waar water ook steeds meer ruimte vraagt, weten we dat we veel meer rekening moeten houden met dat water. Ik heb zelfs wel eens gezegd, nee we gaan eerst naar het water kijken. Het water stuurt de ruimtelijke inrichting.

Fragment uit een film die tijdens het congres werd vertoond: Het kabinet, de provincies, gemeenten en waterschappen hebben nu in beeld welke gevolgen we kunnen verwachten. We werken samen in het Aard-programma en presenteren een nationale adaptatiestrategie. Een eerste stap naar een klimaatbestendig en mooi Nederland.

Huizinga: U weet dat het kabinet het woord samen hoog in het vaandel heeft staan. Maar als we het hebben over aanpassen aan het klimaat dan hebben we elkaar daar voor nodig.

Verslaggever: Is er animo in Nederland om dit gezamenlijk aan te pakken?

Huizinga: Ja er is heel veel animo om het gezamenlijk aan te pakken. Ik merk ook dat er steeds meer in alle bestuurslagen ook doordringt dat we rekening moeten houden met klimaatadaptatie, met het water. En iedereen is er van overtuigd dat dat geen top-down zaak kan zijn. Dat moet van onderop komen, deskundigen, waterschappen, maar ook gemeenten, provincies moeten met elkaar gaan kijken, hoe gaan we deze opgave invullen? En dat gebeurt ook op veel plekken.

Commentaarstem: Door het rijk wordt filnk wat geld gestoken in kennisontwikkeling over klimaatbestendigheid. Zo'n vijftig miljoen euro. Eind 2008 moet bekend zijn hoe de strategie gestalte krijgt.