Antwoorden op kamervragen over de beveiliging van de Navo-top in Noordwijk

Antwoorden op kamervragen van het lid Van Raak over de beveiliging van de Navo-top in Noordwijk.

1 . Vraag
Waarom is tijdens de NAVO-top in Noordwijk een deel van de omgeving van Hotel Huis ter Duin uitgeroepen tot militair gebied?

1. Antwoord
De Navo stelt strenge eisen aan de beveiliging van topconferenties. De bewaking en beveiliging van dergelijke conferenties valt uiteen in verantwoordelijkheden en taken voor de politie en, waar het de buitenlandse militairen betreft, de Koninklijke Marechaussee.

Vanuit het oogpunt van doelmatigheid en beveiligingseffectiviteit, is besloten een duidelijke scheiding van taken en verantwoordelijkheden te creëren door een deel van de omgeving tot militair gebied uit te roepen. Hierdoor werd de Koninklijke Marechaussee (KMar) bevoegd en verantwoordelijk voor de uitvoering van de met de Navo gecoördineerde militaire bewaking en beveiliging van de conferentielocatie. De constructie van militair gebied beperkt de bevoegdheden van het civiele gezag niet.

2. Vraag
Welke beperkingen zijn tijdens de NAVO-top in Noordwijk gesteld aan vreedzame demonstraties? Waarom zijn deze beperkingen opgelegd?

2. Antwoord
Op basis van een noodverordening door de burgemeester is besloten dat op een hiertoe aangewezen plaats, het Vuurtorenplein, kon worden gedemonstreerd. Er gold hierbij een verbod om onherkenbaar, bijvoorbeeld met bivakmutsen en motorhelmen, te demonstreren.

3. Vraag
Wat is de reden voor de aanwezigheid van een mijnenveger voor de kust? Wat zijn de taken van deze mijnenveger? Welke bevoegdheden heeft deze mijnenveger?

3. Antwoord
Zie antwoord op vraag 5.

4. Vraag
Wat is de reden voor de aanwezigheid van een pantserhouwitser? Wat zijn de taken van deze pantserhouwitser?

4. Antwoord
Zie antwoord op vraag 5.

5. Vraag
Wat is de reden voor de aanwezigheid van een F-16? Wat is de taak van deze F-16?

5. Antwoord
Dit materieel maakte deel uit van de presentatie van de verschillende krijgsmachtdelen in een zogenaamde static display. De mijnenveger van de Koninklijke Marine had wel een ondersteunende taak –beveiliging vanaf zee- in het beveiligingsplan en is onder verantwoordelijkheid van de KLPD te water ingezet.

6 . Vraag
Wat zijn de totale kosten van de hele beveiligingsoperatie en inzet van materieel tijdens de NAVO-top in Noordwijk? Wie betaalt deze kosten?

6. Antwoord
De kosten voor de beveiligingsoperatie worden betaald door verschillende veiligheidsorganisaties. De geschatte additionele uitgaven voor de beveiliging van de Navo-top in Noordwijk van de verschillende veiligheidsorganisaties waaronder de politie Hollands Midden en de Koninklijke Marechaussee bedragen circa euro 1.000.000.