Dementerende ouderen en kinderen onder één dak

'Dit is je van het, al het goeds van Jet'. Door een vlaggetje met deze leuze op kartonnen bouwstenen te plaatsen, opende staatssecretaris Bussemaker het woonzorgcentrum Hoge Veld in Den Haag. Volgens de staatssecretaris is het Hoge Veld een voorbeeld voor vele zorgcentra in Nederland.

Beste bewoners van Hoge Veld, kinderen, dames en heren,

Vandaag openen we een bijzonder gebouw waarvan er nu nog veel te weinig zijn in Nederland. En dan bedoel ik niet dat er te weinig gebouwen zijn waar ouderen wonen. Daarvan zijn er in Nederland voldoende.
En ik bedoel ook niet dat het gebouw er van buiten zo opvallend uitziet. Want dat zie je soms wel eens: zorginstellingen die opvallen door hun architectuur. Dat is hier niet het geval. Van buiten onderscheidt Hoge Veld zich niet van het woonblok hiernaast of daarnaast.

Nee, dit gebouw is niet bijzonder vanwege de buitenkant, maar juist vanwege de binnenkant.
Er zijn maar weinig zorginstellingen voor ouderen waar alles zo goed en plezierig is georganiseerd als hier. Natuurlijk is dat veel belangrijker dan hoe iets er van buiten uitziet. Het gaat erom hoe je je hier als bewoner voelt en of je die zorg krijgt die je ook nodig hebt. En dat geldt ook voor het personeel. Dat moet zich ook prettig voelen, zodat het met plezier naar het werk gaat

Voor u, de zelfstandig wonende bewoners, is dit onder meer een bijzonder gebouw omdat er prachtige appartementen in zijn gemaakt. Maar liefst 26 verschillenden is me verteld. Dus keuze genoeg en ik neem aan dat er voor iedereen wel wat wils tussen zit. Bovendien hebt u hier alles binnen handbereik: een grand-café, waar je kunt eten en drinken, een winkeltje voor de dagelijkse boodschappen en een gezondheidscentrum met onder andere een huisarts en een apotheek. U kunt hier volledig zelfstandig wonen, midden in een jonge woonwijk en als het nodig is kunt u gebruik maken van de aanwezige zorg.
Dat maakt dit gebouw trouwens ook aantrekkelijk voor de buurtbewoners, want ze kunnen hier alle zorg onder één dak vinden en ze hebben er bovendien een restaurant bij.

En ook voor de ouderen die dagelijks zorg nodig hebben, is het een bijzonder gebouw. Ook voor hen is ernaar gestreefd zo lang en zoveel mogelijk zelf te doen. Zelf boodschappen doen en helpen met het koken als het kan. Niet de hele dag op je kamer zitten, maar als je zin hebt, wandel je wat rond. En als je de kachel op je kamer wat hoger wilt zetten, kan dat. Bovendien wordt in de leefstijlgroepen rekening gehouden met de voorkeuren van de bewoners. Dat betekent dat in de Indische groep niet dagelijks Hollandse kost op tafel staat, maar ook geregeld Indisch eten.

Wat mij ook aanspreekt is dat tijdens de bouw met allerlei handigheidjes en technische ontwikkelingen rekening is gehouden. De kamers zijn bijvoorbeeld voorzien van apparaatjes die kenbaar maken wanneer iemand uit bed gaat of de kamer verlaat. Daardoor kun je ’s nachts met minder personeel toe, dan anders het geval zou zijn. En dat is met het personeelstekort in de zorg mooi meegenomen!
En het dient de privacy van de bewoners.

Ook voor jullie, kinderen, is dit vast een heel bijzonder gebouw, met zoveel opa’s en oma’s! Ik heb begrepen dat jullie samen met hen Sinterklaasliedjes zingen en soms ook schilderen, zoals die prachtige tekeningen die hier hangen.

Kinderopvang in een woonzorgcentrum is voor de kinderen leuk, maar natuurlijk ook voor de ouderen én voor het personeel dat de eigen kinderen zo mee naar het werk kan nemen.

Tot slot is dit een bijzonder gebouw voor de mensen die hier werken. Ik heb al wat voordelen genoemd en ik heb begrepen dat mede hierdoor – in tegenstelling tot veel andere zorgcentra – geen gebrek is aan personeel. Mensen werken hier met plezier en ik kan me dat goed voorstellen.

Kortom: Hoge Veld is een voorbeeld voor veel alle andere zorgcentra in Nederland. Vooral voor die centra die steeds maar weer roepen dat veranderingen niet mogelijk zijn. Ik hoop dat ze massaal hier komen kijken – natuurlijk zonder u te veel van het werk te houden – en leren van hoe u het allemaal hebt aangepakt en verwezenlijkt.

Ik wil daarom tot slot iedereen die bij de bouw van Hoge Veld betrokken is geweest complimenteren met hoe dit allemaal tot stand is gekomen. En iedereen die gebruik gaat maken van dit gebouw, wil ik feliciteren met dit bijzondere centrum.