Toespraak bij Aktepassering landelijke grondruil tussen Fortis, DLG en Domeinen

Speech van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, G. Verburg, Aktepassering landelijke grondruil tussen Fortis, DLG en Domeinen, 6 december 2007.

Dames en heren,
Het gebeurt niet vaak dat er twee bewindslieden op een en dezelfde bijeenkomst spreken. Dan moet er wel iets speciaals aan de hand zijn. En dat is zo. Vandaag zijn we getuigen van een van de grootste grondtransacties in het bestaan van de Dienst Landelijk Gebied. Maar liefst 2000 hectare wisselt van eigenaar!

Dat op zich is natuurlijk al een felicitatie waard. Maar wat deze mega- grondtransactie toch ook uniek maakt, is het aantal betrokken partijen: 3 rijksorganisaties, 3 provincies en 1 private partij. Het zou me niets verbazen als zo'n sterk staaltje van interdepartementale publiek-private samenwerking ook nog niet eerder vertoond is. Hulde!

Dames en heren,
Het is belangrijk dat deze grondtransactie tot een goed einde is gebracht. Immers, grondpakketten van deze omvang komen maar zelden vrij. En het is dan ook zeer te prijzen dat Fortis, Domeinen en de Dienst Landelijk gebied - door inzage te geven in hun landelijke agenda's - de zaken aan elkaar konden knopen. Dat is belangrijk omdat we nu weer stappen vooruit kunnen zetten in het realiseren van met name een aantal doelen op het gebied van veiligheid en natuur.

Ik wil dan ook mijn waardering uitspreken voor alle partijen die zich met deze mega-deal hebben beziggehouden.
Allereerst natuurlijk voor de Dienst Landelijk gebied, die het initiatief heeft genomen om deze transactie voor elkaar te krijgen. En zonder iemand tekort te willen doen, is het de kennis en expertise van de Dienst geweest die deze omvangrijke en complexe transacties tot een goed einde heeft gebracht. Waarbij het nog maar eens duidelijk wordt dat de manier van werken van de Dienst, als landelijk opererende organisatie met haar voelhorens tot over de provinciegrenzen, buitengewoon waardevol is.

Maar, ere wie ere toekomst, de Dienst heeft het niet alleen gedaan. Zo mag de rol van Domeinen zeker niet onvermeld blijven. Domeinen is - in het kader van de verkooptaakstelling - zeer intensief op zoek gegaan naar mogelijkheden om de grondruil te laten slagen. En dat dat uiteindelijk gelukt is, zie ik als een mooi voorbeeld van goede samenwerking tussen twee Rijks-vastgoeddiensten.

Tenslotte wil ik ook Fortis bedanken. En daarbij ook uitgebreid feliciteren. Fortis breidt met deze grondruil haar grondportefeuille flink uit. Ik heb begrepen dat de beleggingsportefeuille in landelijke vastgoed door deze deal boven de 30.000 ha uitkomt. Daarmee is de bank de grootste private grondbezitter van Nederland.

Dames en heren,
In al deze euforie moeten we natuurlijk niet vergeten, dat de aktepassering van vandaag een eerste stap is.
Minstens zo belangrijk zijn de stappen die nu moeten gaan volgen. De Dienst Landelijk Gebied gaat samen met Rijkswaterstaat en de provincies projecten opstarten: in Brabant het project ' Ontpoldering Noordwaard', in Zuid-Holland het project 'Waterberging en recreatie' in de Eendragtspolder en in Gelderland de Rosandepolder en De Brakel.

Wat hier bijzonder aan is, is dat de drie provincies bereid zijn om hun financiële bijdrage uit het ILG te leveren. Dat geeft maar weer eens aan dat de provincies de uitvoering van het ILG serieus nemen. Ik hoop dan ook van harte dat Brabant, Zuid-Holland en Gelderland snel de volgende stap gaan zetten, namelijk om de grond maximaal te gebruiken voor het realiseren van de eerder genoemde doelen op het gebied van veiligheid en natuur.

Dames en heren,
Ik ga afsluiten. Ik heb in het begin van mijn verhaal uitgelegd waarom ik deze bijeenkomst zo uniek vind. Het is groots in omvang en het is uniek in zijn samenwerking. Maar er is nog iets. Ik vind de transactie ook een toonbeeld van durf en moed.

De verschillende partijen hebben open kaart durven spelen, en ze hebben hun mooie woorden omgezet in daden. De partijen zagen hun kans, en de partijen grepen hun kans. En het mooiste is: iedereen is winnaar:
-Fortis verstevigt zijn beleggingsportefeuille, Domeinen levert met deze transactie een forse bijdrage aan zijn taakstelling en de Dienst Landelijke Gebieden wordt eigenaar van honderden hectares grond die kunnen worden ingezet voor verschillende doelen.
Nogmaals mijn felicitaties!