Antwoorden op kamervragen van Agema en Wilders over het taxivervoer van Valys

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van de Kamerleden Agema en Wilders (beiden PVV) over het taxivervoer van Valys (2070805450).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht 1) dat een bejaarde vrouw van 89 jaar een hellerit van 6,5 uur moest doormaken in een taxibusje voor ouderen en gehandicapten zonder eten, drinken of een plaspauze omdat haar rit werd gecombineerd met een andere rit?

Antwoord 1
Ja, ik heb dit gelezen. Ik betreur het zeer dat de rit die deze mevrouw met Valys gemaakt heeft zo lang duurde. De directeur van het bedrijf dat de rit verzorgd heeft is inmiddels persoonlijk bij mevrouw langs gegaan om toe te lichten wat er mis is gegaan en heeft zijn excuses aangeboden.

Vraag 2
Deelt u de mening dat het combineren van ritten voor ouderen en gehandicapten niet langer mag worden toegestaan omdat dit leidt tot dit soort wantoestanden? Zo ja, hoe gaat u dat bewerkstelligen?

Vraag 3
Bent u voornemens in ieder geval een maximum van 50 kilometer te stellen voor combinatieritten omdat de duur van een rit zeer belastend kan zijn voor ouderen en gehandicapten? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2 en 3
In antwoord op vraag 2 en 3 laat ik u weten dat ik niet voornemens ben om het combineren van ritten niet langer toe te staan. Valys is in beginsel gecombineerd vervoer. Het combineren van ritten maakt het ook mogelijk om zoveel pashouders van het Valys-vervoer gebruik te laten maken en hen de kilometerbudgetten te geven die zij nu krijgen. Zoals ik u in het spoeddebat van 11 oktober 2007 heb aangegeven, geldt er wel een aantal voorwaarden voor het combineren van ritten. Een van deze voorwaarden is dat de maximale reistijd –ook bij combinatie van ritten- niet langer mag duren dan twee keer de reistijd van de snelste route met een maximum van twee uur extra. Ik vind de mate waarin de maximale reistijd in enkele gevallen nog overschreden wordt te hoog, ondanks de maatregelen die Connexxion al getroffen heeft. Ik heb Connexxion laten weten dat ik er vanuit ga dat haar inspanningen om de kwaliteit van het vervoer verder te verbeteren zich de komende tijd onder meer hierop zullen richten.

1) www.telegraaf.nl, Hellerit bejaarde vrouw in taxibusje, 23 november 2007