Brief aan Tweede Kamer over territoriale congruentie gemeente Hattem

In het Kabinetsstandpunt Veiligheidregio’s (TK 2003-2004, 29 517, nr.1) is vastgelegd dat bij de vorming van de veiligheidsregio’s uit wordt gegaan van een identieke indeling (ook wel territoriale congruentie genoemd) van enerzijds de brandweer- en GHOR-regio’s en anderzijds de politieregio’s. De indeling in politieregio’s is hierbij leidend. Langs deze weg wordt een geïntegreerde bestuurlijke aansturing van politie, brandweer en GHOR mogelijk gemaakt.

Het coalitieakkoord onderschrijft de voortzetting van de ontwikkeling van de veiligheidsregio’s. In het concept van de wet Veiligheidsregio’s, dat ik u in juli van dit jaar heb toegezonden, (TK 2006-2007, 31117, nr.1) wordt uitgegaan van volledige congruentie van de veiligheidsregio met de politieregio. Bij de inwerkingtreding van dit wetsvoorstel zullen alle veiligheidsregio’s territoriaal congruent moeten zijn.

In de afgelopen jaren is gewerkt aan het oplossen van de bestaande incongruenties. Vanaf 1 januari 2008, de datum waarop de gemeente Haarlemmermeer (incl. Schiphol) overgaat van de regio Amsterdam-Amstelland naar de regio Kennemerland, is Hattem de laatste gemeente in Nederland die nog niet territoriaal congruent is.

Al geruime tijd vindt overleg plaats tussen mijn ministerie en de gemeente Hattem over een oplossing voor de incongruentie. De gemeente Hattem maakt tot nu toe wat betreft de politiezorg deel uit van de regio Noord en Oost Gelderland. Voor wat betreft de zorg voor brandweer en GHOR is de gemeente ingedeeld bij de regio IJssel-Vecht. Op verzoek van mijn voorganger heeft onder coördinatie van de commissaris van de Koningin van Overijssel een onderzoek plaatsgevonden naar de gevolgen van de verschillende opties voor territoriale congruentie. Op verzoek van de gemeente Hattem is in dit onderzoek ook de optie verkend om congruentie te bereiken op de schaal van brandweer- en GHOR-regio IJssel-Vecht. Deze optie zou dus met zich mee brengen dat de politiezorg voor de gemeente Hattem zou overgaan van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland naar de politieregio IJssel -Vecht. Deze optie vraagt ook om een wijziging van de provinciale indeling.

Ik heb, de resultaten van het onderzoek meewegend, besloten dat de gemeente Hattem per 1 januari 2009 voor wat betreft brandweer en GHOR wordt ingedeeld bij de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Daarmee wordt territoriale congruentie gerealiseerd. Op 5 december 2007 heb ik in een gesprek met het gemeentebestuur van Hattem dit besluit medegedeeld.

Minister Ter Horst