Geschatte kosten pardonregeling 40 à 50 miljoen euro aan bijstand

De pardonregeling kost in eerste instantie waarschijnlijk jaarlijks 40 tot 50 miljoen euro aan bijstandsuitkeringen. Dit schrijft staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer. Daarna dalen de kosten naar ongeveer 35 miljoen euro, doordat mensen naar verwachting werk vinden of over andere bronnen van inkomsten beschikken.

De verwachte kosten zijn opgenomen in het budget dat het ministerie van SZW aan gemeenten beschikbaar stelt voor de Wet werk en bijstand (WWB). Het werkelijke aantal ex-asielzoekers dat een beroep gaat doen op de bijstand is nog niet bekend. Door de pardonregeling is er een groep bijgekomen die recht heeft op voorzieningen zoals een bijstandsuitkering. De bewindsman meldt in de brief de volgende maatregelen om mensen met een vergunning zo snel mogelijk te laten meedoen op de arbeidsmarkt:

  • Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en Vluchtelingen Werk Nederland (VWN) gaan binnen een periode van twee jaar 3000 vluchtelingen die onder de pardonregeling vallen en in asielzoekerscentra verblijven naar werk begeleiden.
  • Gemeenten mogen aan mensen die nog in de centrale opvang zitten een inburgering- en re-integratietraject aanbieden vanaf het moment dat de verblijfsvergunning is verleend.
  • SZW en VNG hebben in 2006 gemeenten verzocht om aan de hoger opgeleide vluchtelingen toestemming te geven een opleiding te volgen met behoud van uitkering. Steeds meer gemeenten geven hieraan gehoor.
  • Met CWI zijn afspraken gemaakt om te bemiddelen bij de waardering van buitenlandse diploma’s (IDW) en de erkenning van Eerder Verworven Competenties (EVC) voor iedereen die dat nodig heeft. Hiermee wordt bereikt dat de talenten van hoogopgeleide vluchtelingen in een vroeg stadium worden herkend en erkend.
  • SZW verleent subsidie aan de Stichting voor Vluchtelingen-Studenten UAF voor een project met als doel hoger opgeleide vluchtelingen sneller aan werk te helpen via korte taal- en opleidingstrajecten.