Kabinet kiest voor rijksbrede proef met internetconsultatie

Burgers, bedrijven en belangengroepen kunnen vanaf het najaar van 2008 via internet mee praten over nieuwe regels. De ministerraad heeft op voorstel van minister Hirsch Ballin ingestemd met een rijksbrede proef die internetconsultatie mogelijk maakt. Na twee jaar wordt de proef afgesloten en geëvalueerd.

Internet is een belangrijk hulpmiddel om het proces van openbaarmaking en consultatie te versnellen, beter te ordenen en voor meer mensen toegankelijk te maken. Zo kan ook beter gebruik worden gemaakt van de in de samenleving aanwezige kennis en ervaring. Het kabinet staat positief tegenover internetconsultatie bij wet- en regelgeving als aanvulling op bestaande mogelijkheden voor het vragen van advies. Door belangstellenden meer te betrekken bij de voorbereiding van wetten zullen nieuwe regels makkelijker worden geaccepteerd. Het vergroot bovendien de handhaafbaarheid ervan.

Het kabinet vindt het belangrijk dat eerst rijksbreed ervaring wordt opgedaan met internetconsultatie voordat het definitief wordt ingevoerd. Een goed experiment biedt alle betrokkenen de mogelijkheid ervaring op te doen. Het verschaft het kabinet informatie die nodig is om een zo goed mogelijk oordeel te vormen over de vraag of, en zo ja op welke wijze internetconsultatie bij regelgeving in voorbereiding structureel kan worden ingevoerd en in hoeverre daarvoor aanvullende capaciteit en financiële middelen nodig zijn.

In de proeftijd vragen de departementen advies over een beperkt deel van de wetten, AMvB's en ministeriële regelingen. Het ministerie van Justitie zal het experiment coördineren en faciliteren.