Vier grote steden samen met Van Bijsterveldt in de aanval tegen schooluitval

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gaan zich samen met scholen de komende jaren extra inspannen om het aantal scholieren dat zonder mbo-2, havo- of vwo diploma de school verlaat terug te dringen met veertig procent.

Dat is een afname van tien procent per jaar in de eigen regio. Dat hebben de vier wethouders vandaag afgesproken met staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Aanpakken van schooluitval is één van de speerpunten van dit kabinet. De afspraken met de vier gemeenten maken deel uit van 'Aanval op de Schooluitval'. De landelijke doelstelling is om ten opzichte van 2002 het aantal nieuwe schooluitvallers te halveren tot maximaal 35.000 nieuwe schooluitvallers in 2012.

Op de foto: staatssecretaris Van Bijsterveldt met wethouders en afgevaardigden scholen uit de vier grote steden

De vier gemeenten zullen zich samen met de scholen flink inzetten voor versterking van de zorg voor risicoleerlingen en een sluitende aanpak van verzuim. Ook zal de gemeente de samenwerking tussen scholen onderling en met andere voorzieningen zoals bureau jeugdzorg, maatschappelijk werk en de (komende) Centra voor Jeugd en Gezin stimuleren. Het accent ligt bij het voorkómen van schooluitval: meer aandacht voor de overgang van vmbo naar mbo, betere zorg op school voor risicoleerlingen en een betere loopbaanbegeleiding en verzuimregistratie. In totaal stelt het kabinet tot 2011, naast de reguliere bekostiging, een extra bedrag beschikbaar van 71 miljoen euro om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan. Dit betekent dat de school per daadwerkelijk verminderde voortijdig schoolverlater een stimuleringsbijdrage van 2000 euro krijgt.

Op de foto: vlnr Piet Boekhoud, Albedacollege, staatssecretrais Marja van Bijsterveldt, wethouder Leonard Geluk (Rotterdam), de heer Van Vlodrop (Zadkine College - ROC). Op de tweede rij: twee voormalig schooluitvallers, Merel Verhoef en Sonan Sardjoe

Vandaag heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt een brief gestuurd aan alle ouders van circa 7000 leerlingen die zich na het behalen van een vmbo-diploma niet hebben ingeschreven voor een vervolgopleiding. In de brief roept Van Bijsterveldt de ouders én de leerlingen op om vooral door te leren. Sinds 2006 beschikt het ministerie van OCW over precieze cijfers van schooluitval op regionaal niveau. Met deze gegevens kunnen gemeenten en leerplichtambtenaren nauwkeuriger en sneller te werk gaan en de schoolverlaters eenvoudiger opsporen.